Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Socijaldemokratska partija BiH slavi 107 godina postojanja

sdp – 107

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) danas proslavlja 107 godina svog kontinuiranog rada i djelovanja. Tim povodom će večeras, sa početkom u 18 sati, u sali Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, biti organizovana Svečana akademija “107 godina socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini“.

Tokom više od stoljeća svog postojanja i političkog djelovanja SDP BiH je prešao dug put, od osnivačkog Kongresa Socijaldemokratske stranke 1909. godine i prvih borbi za radnička prava, preko Kongresa ujedinjenja u Socijalističku radničku partiju Jugoslavije 1919. godine i organizovanja otpora fašističkom okupatoru početkom Drugog svjetskog rata.

sdp_107_1

Ne treba zaboraviti ni period osnivanja Saveza komunista BiH 1949. godine, nakon čega je naša zemlja pod vodstvom partije prošla period najintenzivnijeg privrednog i ekonomskog razvoja, zatim učešće u odbrani države tokom agresije na BiH, sve do današnje borbe protiv nacionalizma, podjela i tranzicijske korumpirane vlasti.

Socijaldemokrati vjeruju da su sve ove godine donosili prave izbore i da su uvijek bili na pravoj strani historije, te će se večeras prisjetiti najsvjetlijih trenutaka prošlosti, najtežih borbi, najdražih uspjeha, najboljih drugarica i drugova.

Povodom proslave 107 godina, na web stranici www.sdp.ba/107-godina postavljena je interaktivna vremenska linija sa kratkim prikazom i najznačajnijim datumima vezanim za historiju SDP BiH, uključujući i historiju Socijaldemokratske stranke BiH, djelovanje pokrajinskih odbora BiH u sklopu Socijalističke radničke partije Jugoslavije, rad tokom postojanja Saveza komunista BiH, pa sve do novijih datuma partijske historije.