Navijačima Republike Irske nagrada za sportsko ponašanje

Republic-of-Ireland-fans

Gradska uprava Pariza donijela odluku o dodjeli posebne nagrede navijačime Republike Irske, koji su se pokazali kao najbolji na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo uručiće danas medalju “Zelenoj armiji”, kako se popularno se popularno nazivaju navijači Republike Irske zbog “izuzetno sportskog ponašanja i dobre atmosfere” koju su priredili tokom učešča na Prvenstvu.

Iako su eliminisani u osmini finala protiv domaćina Francuske, navijači Republike Irske su javnost impresionirali njihovim navijanjem i ponašanjem tokom EURO-a 2016.

Od početka takmičenja irski navijači su redovno oduševljavali javnost svojim originalnim nastupima poput pjevanja uspavanke bebi u metrou, pjevanja molitve časnoj sestri u vozu, skandiranja Francuzu sa balkona, pjevanja francuskoj policiji.

Selektor Martin O'Neill odao im je priznanje nakon što je njegova reprezentacija završila nastup na Prvenstvu u nedjelju porazom u Lyonu.

“Navijači su bili sjajni svih četiri utakmica i vjerujem da su prenijeli dodatnu energiju navijačima tokom prvenstva. Podrška je trajala od prve do posljednje utakmice. Sjajno su se ponašali i osvijetlili obraz državi“, rekao je O'Neill.

Navijači Republike Irske su se kao najbolji pokazali i na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine kada im je izvršni odbor Evropske fudbalskee federacije (UEFA) dodijelio nagradu.