Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Izborni proces u BiH će biti održan

safet softic

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako mislim da će izborni proces iduće godine u BiH biti održan bez obzira na to kako se političke stranke i Parlamentarna skupština BiH odnosi prema tom pitanju koje je trenutno aktuelno u smislu izmjena izbornog zakonodavstva BiH.

“Isto tako, vjerujem da će se naći dovoljno političke volje i da imamo dovoljno vremena da ove stvari završimo prije izbornog procesa i da ćemo na neki način uspjeti riješiti sva sporna pitanja koja se tiču izbornog procesa. To je, ipak, prije svega za Centralnu izbornu komisiju BiH, kako i na koji način će se ona postaviti prema novonastaloj situaciji”, rekao je Softić.

Naime, 1. juna ističe rok od šest mjeseci koje je dao Ustavni sud BiH za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, u smislu načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, koje je ocijenio spornim u smislu vrednovanja glasa u tom procesu.

Kako se istek roka bliži kraju, postoji bojazan da bi zbog izostanka političke volje za rješavanje ovog problema cijeli izborni proces za opće izbore u BiH naredne godine mogao biti ugrožen.

“S obzirom na neke odluke Centralne izborne komisije BiH koje su se događale u vezi sa Stocem i nekim drugim pitanjima imamo razloga vjerovati da u CIK-u BiH ima više politike nego što bi je trebalo da bude. I to jeste možda jedna realna opasnost, ali ja govorim sa pozicije izbornog zakonodavstva koje imamo na snazi i odluka Ustavnog suda BiH koje su u vezi sa ovom tematikom pa i odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kloje su isto tako obaveza ove zemlje da ugradi u izborno zakonodavstvo”, istakao je Softić.

Kaže kako ne vjeruje da je moguće selektivno pristupiti tom pitanju, kroz izmjene izbornog zakonodavstva BiH.

“Mislim da je jedino moguće na bazi ravnopravnosti svih građana i naroda tražiti rješenja. Ovo što imamo na sceni, prijedlog Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovo je jednostarno rješenje koje na neki način uvodi više nereda nego što ga imamo sada u ovoj trenutnoj situaciji”, rekao je Softić.

Sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Paralementarne skupštine BiH razgovarali smo i o mogućnosti da Ustavni sud BiH samostalno nakon isteka roka sporne odredbe proglasi neustavnim.

“To je pitanje za Ustavni sud BiH. Kada je u pitanju Ustavni sud BiH zaista ne volim prejudicirati odluku koju treba da donese i bilo šta ono što je nadležnost Ustavnog suda BiH. Ja vjerujem da će i Ustavni sud BiH i svi ostali akteri voditi računa o stabilnosti ove zemlje i stabilnosti pravnog poretka u zemlji”, smatra Softić.

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su podnijeli izaslanici u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda PS BIH, u ime HNS-a, proglasio je štetnim po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda.

Tim izmjenama predviđa se uspostava etničkih virtuelnih područja za izbor članova Predsjedništva BiH, definiše način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali i nude rješenja za Statut Grada Mostara. Predstavnici Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH sve prijedloge ocijenili su spornim.

Konačnu odluku o ponuđenim izmjenama Izbornog zakona BiH stoga treba dati Ustavni sud BiH.

“Mislim da je to otpremljeno prema Ustavnom sudu BiH. Mi smo to potpisali onaj dan i predali zvanično. Procedura predviđa hitni postupak, a u kojoj će mjeri Ustavni sud BiH biti ažuran s obzirom na hitnost, to je pitanje za Ustavni sud BiH. Ali, očekujem za mjesec-dva dana da će biti riješeno”, naveo je Softić.

Što se tiče Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, Softić smatra da ona treba nastaviti rad.

“Ne vidim niti jedan razlog da to bude drugačije. Ovo je samo jedan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji se tiče volje HDZ-a BiH, odnosno pet delegata u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. To ne znači da svi ostali koji su članovi Interresorne radne grupe nemaju drugih prijedloga i drugih varijanti koje bi eventualno bile mogućnost usaglašavanja i kompromisa, tako da vjerujem da će Interresorna radna grupa nastaviti svoj rad. Trebalo bi da nastavi”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.