Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Plate na državnom nivou su visoke

safet softic

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdio je da u roku od 30 dana Komisija za finansije i budžet treba dostaviti mišljenje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

– Radi se o usaglašavanju određenih primanja kada su u pitanju istovjetna radna mjesta – rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

Ovo zakonsko rješenje usvojio je Predstavnički dom, te ga je razmatrala Komisija za finansije i budžet tog doma, koja je predložila Domu naroda da produži rok s obzirom da, kako kaže Softić, zakon povlači određena finansijska sredstva iz budžeta BiH.

– Delegati o navedenom Prijedlogu nismo imali mišljenje Vijeća ministara BiH. Zato je zatraženo produženje roka, što je uvažio kolegij Doma naroda – poručio je Softić nakon završene sjednice Doma naroda.

Izražavajući uvjerenje da su plate visoke, posebno na državnom nivou istakao je da je na potezu Vijeće minstara BiH, koje treba „ovu materiju obuhvatiti cjelovito i na neki način pokušati prilagoditi primanja državnih funkcionera u skladu sa stanjem u društvu i regionalnim okvirima”.