Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska ambasadorica

Sonia Farrey u UN-u kontrirala Dodiku: Schmidt je imenovan, BiH je potreban visoki predstavnik

Sonia Farrey12 (1)

Odsustvo visokog predstavnika u ovoj fazi podstaklo bi daljnju nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ohrabrilo bi aktere koji žele produbiti podjele, rekla je britanska predstavnica u UN-u

Sonia Farrey, britanska politička koordinatorica u UN-u, izjavila je jučer na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a tokom sesije posvećenoj Bosni i Hercegovini da je uloga visokog predstavnika u BiH vitalna i da ima punu podršku Velike Britanije.

A. DUČIĆ

Ciljevi i uslovi za zatvaranje ureda 5 + 2, kaže Farrey, nisu ispunjeni, te su se o ovim ciljevima i uvjetima složili su svi članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

-Odsustvo visokog predstavnika u ovoj fazi podstaklo bi daljnju nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ohrabrilo bi aktere koji žele produbiti podjele i usporavati provedbu prijeko potrebnih reformi. To bi imalo negativan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu i regiju i kočilo bi daljnju provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma – rekla je Farrey.

Vijeće sigurnosti trebalo bi, kaže, zadržati fokus na postizanju održivog mira i sigurnosti i pružanju podrške Uredu visokog predstavnika sve dok se ne ispune gore navedeni uvjeti za zatvaranje Ureda.

-Kao što je navedeno u pismu dr. Inzka generalnom sekretaru od 3. juna, koje je nakon toga dostavljeno članovima Vijeća sigurnosti 24. juna, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira već je imenovao gospodina Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Dužnost će započeti 1. avgusta. Kao članica Upravnog odbora prisustvovali smo sastanku 27. maja, gde je i imenovan. Imenovanje su podržali svi članovi Upravnog odbora, osim Rusije. Odluke Upravnog odbora ne zahtijevaju jednoglasnost. Na temelju da je u Upravnom odboru za gospodina Schmidta postojala „dovoljna politička podrška“, 27. maja je objavljeno da ga je formalno imenovao za novog visokog predstavnika. Pravni savjetnici u Uredu visokog predstavnika potvrdili su da je ovo ispravan postupak – rekla je Farrey.

Dodala je da nije potrebna potvrda Vijeća sigurnosti kako bi se finaliziralo imenovanje Schmidta, čime je kontrirala Miloradu Dodiku koji tvrdi suprotno.

-Sukladno Aneksu 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir i zaključke konferencije o provedbi mira – posebno zaključci konferencije o provedbi mira iz 1996. godine, u kojima se navodi, „u slučaju upražnjenog mjesta, nakon savjetovanja s članovima PIC-a, Upravni odbor će imenovati visokog predstavnik. Ne postoji odlučujuća uloga generalnog sekretara UN-a ili Vijeća sigurnosti UN-a u procesu imenovanja, niti pravni zahtjev da Vijeće sigurnosti UN-a poduzme mjere da potvrdi imenovanje. Schmidta – dodala je.