Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sonja Karadžić: Presuda Karadžiću može da pokrene pritiske na RS

BiH

sonja karadzic

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević izrazila je bojazan da bi presuda prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu 24. marta “mogla da pokrene niz pritisaka na institucije RS-a, budući da se radi o presudu njenom prvom predsjedniku“.

Sonja Karadžić Jovićević, koja je i kćerka haškom optuženika Radovana Karadžića, izrazila je nadu da će institucije RS-a, kako je saopćeno iz njenog kabineta, “znati da spriječe zloupotrebe i pokušaj prekrajanja Dejtonskog sporazuma i Ustava na kojem će, kako se moće predvidjeti, insistirati oni koji u ratu nisu uspjeli da osvoje ono što na svaki način pokušavaju u miru“.

Ona je danas o ovom pitanju razgovara s banjalučkim episkom Jefremom koji je, kako se navodi u saopćenju, “izrazio ljudsku podršku porodici Karadžić”.

Haški tribunal objavio je da će nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću izreći presudu 24. marta ove godine.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko opština 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšen je 2008. godine nakon više od decenije u bjekstvu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a Tužilaštvo je počelo s izvođenjem dokaza pola godine kasnije i okončalo ovaj proces u maju 2012. godine.

U završnim riječima održanim u jesen, Tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a, koji je u završnom obraćanju Sudskom vijeću iznio uvjerenje da će biti oslobođen.