Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Špago: Budžet BiH je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema ‘Trojci’

špago
Foto: Hazim Aljović/FENA
Šerif Špago

Aktivnosti SNSD-a, između ostalog i neusvajanja Budžeta za 2024. imaju za cilj potpuno urušavanje institucija BiH

Budžet BiH je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema “Trojci”, ovijenio je u izjavi za Fenu Šerif Špago, predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u državnom parlamentu.

– Od tzv. proevropske vladajuće koalicije na državnom nivou, kako sami sebe nazivaju, očekivali smo u najmanju ruku puno više ozbiljnosti i odgovornosti kako bi se pravovremeno usvojio budžet institucija BiH za 2024. prije svega zbog nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i izvršavanja njihovih zakonskih nadležnosti. Umjesto toga, Budžet je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema “Trojci”, s ciljem rješavanja financijskih dubioza entiteta RS – kaže Špago.

Po njegovim riječima, predsjednik RS Milorad Dodik i SNSD su od uspostave nove vlasti dobivali od “Trojke” sve što su tražili, čime su uspostavili potpunu kontrolu nad financijskim i sigurnosnim sektorom BiH, rješavali su finansiranje projekata od interesa Dodika i njegovih bliskih prijatelja, a zauzvrat su usvajali navodne evropske zakone, koji u suštini ispunjavaju minimalne standarde koji se traže od BiH a koji bi trebali biti interes svih građana BiH.

– Kao posljedicu rada tzv. proevropske koalicije u koju čelnici “Trojke” svrstavaju Dodika i SNSD, zbog neusvajanja budžeta, dobili smo blokadu imenovanja nosioca pravosudnih funkcija zbog neodobravanja sredstava za formiranje novog Odjela u VSTV-u čime se urušava pravosudni sistem BiH, ne provode se konkursi za prijem novih kadrova u sigurnosni sektor, čime se dovodi u pitanje sigurnost građana a i države Bosne i Hercegovine – kaže Špago.

On, također, navodi da su obustavljeni svi višegodišnji projekti za Ministarstvo odbrane i OSBiH čime je onemogućeno ispunjavanje obaveza iz Programa reformi i potpuno je zaustavljen NATO put BiH.

– Ono što je poseban problem je da tzv. proevropska koalicija, koja je od EU ‘dobila na poklon’ otvaranje pristupnih pregovora nije u stanju usvojiti budžet, kako bi omogućila kadrovsko jačanje institucija koje trebaju nositi poslove u pregovaračkom procesu i što je još poraznije nisu u stanju usvojiti budžet i dogovoriti reforme kako bi nam na raspolaganju bila sredstva iz Plana rasta u iznosu od oko dvijhe milijarde KM – upozorava Špago.

Naravno, zaključio je, aktivnosti SNSD-a, između ostalog i neusvajanja Budžeta za 2024. imaju za cilj potpuno urušavanje institucija BiH, a s druge strane nemamo adekvatan odgovor od “trojke” na to antidržavno djelovanje.