BiH

Kanton Sarajevo

Spahić: Daleko smo mi od masovne imunizacije

13/07/2021

Ostavili smo odmah 1.200 Sinopharm vakcina za H timove da mogu odmah davati u kućnim uvjetima jer se radi o monodoznim vakcinama

Jutros je u BiH stiglo 120 hiljada doza AstraZeneca vakcine, koje je našoj zemlji donirala Grčka. U Banjaluci je za građane s prebivalištem u tom gradu omogućena vakcinacija bez zakazivanja. A u Zetri je organizovana revakcinacija za građane Kantona Sarajevo koji su prvu dozu AstraZenece primili 27. aprila. Za sutra je najavljena i vakcinacija prvom dozom vakcine Sinopharm.

Tim povodom gost Dnevnika 1 na FTV-u je bio koordinator za vakcinaciju u KS Ademir Spahić.

Ademir Spahić kaže da se ne bi složio sa konstatacijom da je završena vakcinacija opće populacije dodavši da još uvijek nisu vakcinisane sve osobe iz dobne skupine od 70 do 75 godina.

„Ja koliko imam informaciju je da je oko 27.000 do 28.000 naših sugrađana te populacije vakcinisano. Što se tiče spuštanja tih dobnih skupina, prema dole, to sve ovisi o vakcinama koje su raspoložive. Mi smo jučer dobili 5.250 vakcina Sinopharm to je donacija Republike Mađarske koje će od sutra biti operativne za građanstvo. Opet po protokolu i planu koji je napravio Zavod za javno zdravstvo. Znači, mi smo još uvijek daleko od masovne imunizacije, samo iz jednog razloga zato što imamo nedostatan broj vakcina. Sutra je planirano oko 1.500 naših sugrađana da dođe na primavakcinaciju, u četvrtak isto toliko, vidjećemo za petak. Ostavili smo odmah 1.200 Sinopharm vakcina za H timove da mogu odmah davati u kućnim uvjetima jer se radi o monodoznim vakcinama i vakcina se pokazala sa najmanje nuspojava tako da su vrlo prikladljive za kućne uvjete.“

“Dok god mi ne dobijemo, ja govorim za Kanton Sarajevo, naravno i za cijelu BiH, veliki broj vakcina mi ne možemo govoriti o masovnoj imunizaciji”, rekao je Spahić za Dnevnik 1 Federalne televizije.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.