Špancima niko nije pomogao dok su čistili centar Bosanskog Grahova

spanci grahovo2

Kako Bosansko Grahovo već mjesecima ima problema sa smećem, župnik Drvara i Bosanskog Grahova don Davor Klečina, stupio je u kontakt s grahovskim načenikom i direktorom komunalog poduzeća, te ponudio pomoć mladih Španaca koji su u Drvaru u organizaciji tamošnje katoličke župe, od 24. do 31. jula boravili na radnom kampu.

spanci grahovo

Zahvaljujući direktoru “Hercegbosanskih šuma“ Kupres Drašku Brniću, Špance je iz Drvara u Grahovo i nazad prevezao autobus grahovske Šumarije, a lokalno komunalno poduzeće osiguralo je dovoljan broj rukavica i vreća za smeće te vodu.

spanci grahovo3

Također je na molbu organizatora ove inicijative, upućenu lokalnoj Policijskoj stanici i komunalnom poduzeću, omogućen izlazak na ulice kamiona koji su natovarili i odvezli na deponiju prepune kontejnere sa smećem.

spanci grahovo1

Prema informacijama don Davora Klečine, mladi Španci su temeljito počistili ulice centra grada – posebno površine uz kontejnere prepune smeća – te ispraznili kante za smeće koje se mjesecima nisu praznile.

spanci grahovo4

Iako je akcija bila najavljena dan ranije preko društvenih mreža, gostima iz Španije – uz pokojeg pojedinca – nije se u čišćenju ulica niko drugi priključio od domaćih stanovnika, posebno mladih. No ni to nije smetalo mladim Špancima da uz pjesmu i dobro raspoloženje, temeljito počiste centralnu gradsku zonu i akciju privedu kraju.