Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

250 miliona

Sporazum o makrofinancijskoj pomoći EU-a ulazi u proces ratifikacije

Visit of Dragan Čović, Member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, to the EC
Dragan Covic, Johannes Hahn

Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji, rekao je državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda

Nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i BiH o dodjeli 250 miliona eura makrofinancijske pomoći, danas je na ovaj dokument svoj potpis stavio i evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

“S obzirom na to da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajam za makrofinansijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora nakon čega će sredstva biti operativna”, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Navodi se da su, budući je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici sudjelovali u pregovorima s EU-om, Memorandum potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Bevanda je naglasio kako je cilj makrofinansijske pomoći EU-a ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

“Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH”, objasnio je Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

Ovim Memorandumom sukladno prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijećem Evropske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma.

Potpisivanje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez uobičajenih ceremonija, a ministar Bevanda zahvalio je EU-u na spremnosti da pomogne BiH u ovom izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima.