Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija u 2017. počinje isplaćivati naknade za potopljeno zemljište u Srebrenici?

brana_bajina_bast

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je da bi sutra trebalo da bude formirano radno tijelo koje će analizirati situaciju i predložiti rješenje za isplatu naknade za potopljeno poljoprivredno zemljište u srebreničkoj opštini.

“Ovo radno tijelo treba da čine predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, `Elektroprivrede Srbije` i opštine Srebrenica”, rekao je Grujičić novinarima i dodao da mu je to rečeno na sastanku u Vladi Srbije prošle sedmice.

On je naveo da Srbija prihvata da izmiri dugovanje i plaća naknadu koja se već 25 godina ne isplaćuje za potopljeno zemljište, ali da je riječ o dugom periodu i velikom iznosu, koji se ne može odmah platiti.

“Potrebno je utvrditi realnu visinu duga i cijenu godišnje naknade za naredni period, način i dinamiku isplate dugova, te redovne godišnje naknade, što će nam obezbijediti sigurne prihode i stabilnost budžeta i omogućiti realizaciju razvojnih planova opštine”, pojasnio je Grujičić.

On očekuje da će ovo pitanje biti riješeno i da će dugovanja i redovne naknade po osnovu potopljenog zemljišta ove godine početi isplaćivati Hidroelektrana “Bajina Bašta”, odnosno “Elektroprivreda Srbije”.

Osim Srebrenice, biće riješeno pitanje isplate dugova i naknada za potopljeno zemljište u još nekoliko opština u Republici Srpskoj koje su potopile akumulacije hidrocentrala “Bajina Bšata” i “Zvornik”.