Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

“Stan na dan” i ostali smještaj: Inspektori zabranjuju rad i podnose prekršajne naloge

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Veći broj ponuđača odustao od oglašavanja putem interneta i nuđenja usluga do pribavljanja potrebnih odobrenja

Tokom 2023. godine u Kantonu Sarajevo zabilježen je najveći broj dolazaka i noćenja turista u odnosu na sve prethodne godine. Oboreni su svi dosadašnji statistički rekordi. Evidentirano je više od 665.000 dolaska i skoro 1,5 miliona noćenja.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS, naviše noćenja bilo je u hotelima i sličnom smještaju – 1.373.365 ili 97,4 posto. U kampovima je zabilježeno oko 15.000 noćenja ili 0,2 posto. U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor ostvareno je 2,4 posto ili 43.611 noćenja.

Kako raste broj turista koji dolaze u posjetu Sarajevu, proporcionalno se povećava i ponuda smještaja, poznatog kao “stan na dan”. Internet oglašivači prepuni su oglasa za iznajmljivanje objekata u svim dijelovima grada, od strogog centra do periferije. Cijene, uglavnom, zavise od lokacije i opremljenosti.

Oglasi na Bookingu

Teško je povjerovati da su svi ovi ali i ostali smještajni objekti legalni, što je, uostalom, potvrdila i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Inspektorat tržišno-turističke inspekcije je u januaru i februaru kontrolisao smještajne jedinice na području KS, i to prije svega one koje se oglašavaju putem internet stranica za kao što su “booking” i “airbnb”.

– Timovi sačinjeni od osam tržišno-turističkih inspektora su u periodu od 1. januara do 18. februara 2024. vršili inspekcijske nadzore nad pravnim i frizičkim licima koja pružaju usluge smještaja a koji putem internet stranica oglašavaju pružanje tih usluga. Izvršeno je ukupno 113 inspekcijskih nadzora u kojima su podnesene mjere – potvrđeno je iz Inspekcije.

Izdato je osam rješenja o zabrani rada zato što nije postojalo odobrenje za rad nadležnog organa. Po istom osnovu izdato je 20 prekršajnih naloga prema fizičkim i pravnim licima u ukupnom iznosu od 3.900 KM .

– U 2023. godini izvršeno je ukupno 418 inspekcijskih nadzora nad subjektima koji pružaju usluge smještaja u KS. Poseban akcenat bio je nad kontrolom prijave boravka osoba koje koriste usluge noćenja. U slučajevima gdje su inspektori utvrdili prekršaje poduzete su zakonom propisane mjere. Izdato je 59 prekršajnih naloga, izdata su tri rješenja o otklanjanju nepravilnosti i tri rješenja o zabrani rada. U izvršenim inspekcijskim nadzorima su inicirana pravna i fizička lica da pokrenu postupak legaliziranja svog poslovanja kod nadležnih organa – navedeno je u dopisu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji je dostavljen Skupštini KS.

Noćenja u Kantonu Sarajevo 2023. godine

Smještajnim objektom u smislu zakona smatra se hotel, motel, pansion, turistički apartman, odmaralište, kamp, planinarski dom, soba za iznajmljivanje i svi drugi objekti u kojima se pružaju usluge smještaja, a koji svoje usluge nude, između ostalog, i putem internet stranica za oglašavanje smještaja.

Iz Inspekcije tvrde da su aktivnosti tržišno-turističkih inspektora imale pozitivne efekte u smislu uvođenja subjekata nadzora u zakonske okvire. Također, navode da je veći broj ponuđača odustao od oglašavanja putem interneta i nuđenja usluga do pribavljanja potrebnih odobrenja.