Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Stanari Bijelog brijega izvojevali dvije pravne bitke protiv nelegalne gradnje

l_056d211009f10c574be4808f726400c7

Temeljem traženja Inicijative, Upravna inspekcija HNK je obavila inspekcijski nadzor u Službi za građevinske propise Grada Mostara gdje je utvrđeno da Služba nije poduzimala upravne radnje u cilju nastavka postupka

Građanska inicijativa “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” je u oktobru, kako se navodi u saopćenju, u samo nekoliko dana, izvojevala dvije nove pobjede protiv nelegalne gradnje u tom mostarskom naselju.

Naime, nakon što se investitor žalio na rješenje Općinskog suda u Mostaru, Kantonalni  sud u Mostaru donio je rješenje kojim se spomenuta žalba odbija kao neutemeljena, a pobijano rješenje potvrđuje.

“Kada je u pitanju zgrada nastala putem nelegalnih dozvola bivše mostarske vlasti, Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Mostaru je na zahtjev neformalne grupe građana okupljene oko inicijative ‘Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu’ zabilježio upravni postupak u zemljišnim knjigama. Na ovu odluku, investitor je reagirao tako što je putem advokata nastojao izbrisati ubilježbu inicijative, što im je na kraju Županijski sud odbacio”, priopćeno je iz GI “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu”.

Dodaje se kako je Grad Mostar mjesecima odugovlačio pokretanje ponovnog postupka izdavanja dozvola investitoru na Bijelom brijegu, budući da stanari nisu bili uključeni u samu proceduru.

Temeljem traženja Inicijative, Upravna inspekcija HNK je obavila inspekcijski nadzor u Službi za građevinske propise Grada Mostara gdje je utvrđeno da Služba nije poduzimala upravne radnje u cilju nastavka postupka.

“Nakon toga, prije tri dana, Upravna inspekcija je donijela rješenje kojim je voditelju postupka u Službi za građevinske propise Grada Mostara naređeno da u roku od sedam dana poduzme upravne radnje i postupi po drugostupanjskom rješenju Ministarstva građenja i prostornog uređenja iz travnja prošle godine”, stoji u priopćenju.

Građanska inicijativa “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” dalje navodi kako Tužiteljstvo HNK trenutno vodi istragu oko spornog izdavanja dozvola za gradnju na mjestu gdje gradnja nije bila moguće, te se očekuje skoro podizanje optužnice u ovom predmetu.