Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici Lukomira pripremaju se za zimsku selidbu

BiH

lukomir_na_hrane_kanonu_rakitnice_v_zime

U jedinom naseljenom mjestu u Bosni i Hercegovini iznad 1.300 metara nadmorske visine, bjelašničkom selu Lukomir, jučer je padao snijeg, a mještani se ovih dana pripremaju za zimsku selidbu.

– Sinoć je bila prava mećava i jak vjetar, jutros je bez padavina, vedro je, a visina snijega je desetak centimetara, jer je vjetar raspuhao snijeg. Svi smo još u selu u 20 kuća, i “pripravni” smo da krenemo ukoliko bi bilo većih padavina, iako se nadamo da nećemo narednih dana krenuti – kaže za Fenu Mujo Maselaša koji živi u Lukomiru, a njegov ugostiteljski objekt “Ljetna bašta” je omiljeno odmorište planinara, turista, ljubitelja prirode.

Pred polazak iz sela i višemjesečno odsustvovanje ima dosta posla.

– Treba prebaciti stoku i mliječne proizvode, zakovati drvenim daskama prozore i vrata kako bi se zaštitili od vremenskih nepogoda, zaštiti instalacije od mraza…- kaže Masleša.

Od jučer niko nije dolazio u Lukomir pa stanovnici ne znaju je li put od Umoljana prohodan.

Masleša kaže da je jučer u Lukomir došao automobilom jedan mještanin zahvaljujući mehanizaciji koja je od Igmana, preko Bjelašnice do Sinanovića čistila put od snijega.

Prošle godine su krajem novembra stanovnici Lukomira napustili svoje kuće i sa stadima ovaca i krupnom stokom zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu.

Predstojeća zima bit će šesta po redu tokom koje će Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine biti “zaključan” do aprila ili maja naredne godine.

Svih 20 kuća do proljeća će biti prazne, a samo ponekad će, zavisno od visine snijega, neki od mještana pješice doći u selo kako bi, kaže Masleša, obišao kuću.

Do početka zime u torovima u 15 domaćinstava u Lukomiru ima više od 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.

Lukomir, posljednje autentično bosansko selo s kućama zidanim od kamena i krovovima od šindre, udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km, smješten je na litici kanjona Rakitnice. Omiljeno je odredište planinara, biciklista, motorista, a sve su brojniji i strani turisti koji dolaze u Lukomir gdje uživaju u pogledu na kanjon Rakitnice, i vidokrugu koji za lijepog vremena seže do “mostarskih vrata” i vrhova Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja te specijalitetima tradicionalne kuhinje bjelašničkih sela.