svjetski spomenik mira

Stari most u bojama zastave SAD-a u povodu Dana nezavisnosti

FNA_123867 (1)

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom, saopćeno je iz Centra za mir i multietničku saradnju

Mostarski Stari most večeras je bio osvjetljen bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država u povodu Dana nezavisnosti SAD-a 4. jula i u povodu dvije i po decenije mira i partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine.

Sa tog svjetskog spomenika mira, u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, upućena je jedinstvena čestitka stanovnicima prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država.

– Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, te su imale ključnu ulogu u zaustavljanju agresije na BiH, a nakon toga i uspostavi trajnog mira. U tim naporima Mostar je imao posebno mjesto, kao grad koji je bio sastavni dio svih mirovnih sporazuma od Washingtonskog do Daytonskog – poručio je direktor Centra Safet Oručević.

Naveo je da su se SAD oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad svih njegovih građana.

– Ratom pokidane veze su zajedno sa Mostarcima gradile i davanjem ogromnog doprinosa globalnom partnerstvu za gradnju Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Ovaj grad to nikada neće zaboraviti – naglasio je Oručević.

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom, saopćeno je iz Centra za mir i multietničku saradnju.