Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stav SDP-a ostao nepromijenjen: I dalje smo protiv povećanja akciza

BiH

sdp_predsjednistvo

Najveći graditeljski domet aktualne koalicije je izgradnja trotoara ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na žalost građana BiH to će ostati tako sve i kada bi se desilo čudo, pa se svi unutar aktuelne koalicije SDA, HDZ, SDS i SBB slože i povećaju akcize. Ni tada ne bi bili u stanju napraviti metar autoputa. Uostalom, već tri godine nisu bili u stanju implementirati ni one projekte, koje smo ostavili pripremljene i za koja su osigurana sredstva.

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, nemamo namjeru krpiti rupe unutar koalicije i slijediti dezorijentiranu vlast u njenom nasrtaju na životni standard građana. Već smo bezbroj puta ponovili da je najveći patriotski interes u ovom trenutku srušiti aktuelnu vlast.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini nema mogućnosti za vanredne izbore, pa smo osuđeni na još godinu dana ovako bahate i nesposobne vlasti. Zato svi zajedno moramo učiniti napor kako bi šteta koju, za BiH i njene građane, čini aktuelna vlast bila što manja. U tom pravcu, kao što smo jučer razgovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice u BIH, spremni smo razgovarati i sa predstavnicima aktuelne vlasti, ali stav SDP BiH ostao je nepromijenjen.

Povećanje akciza dolazi u obzir samo u okviru široke reforme poreskog sistema, koja podrazumijeva radikalno smanjenje doprinosa i zakonsko povećavanje minimalne plate. Zato će SDP u svom Izbornom programu ponuditi takvu reformu i mjere koje će osigurati bolji životni standard građana.

Dakle, država prvo mora građanima i privredi dati priliku da imaju veće plate i veće prihode, pa tek onda razmišljati o većim akcizama.

Politika Vijeća ministara BiH je da uzima od građana, a politka SDP-a je da građanima omogući da imaju veći dohodak i bolji standard. Te dvije politike ne mogu ići zajedno.