Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stier: Tenzije u BiH se dozvoljavaju ili potiču od ključnih međunarodnih čimbenika

Davor Ivo Stier

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier održao je u organizaciji Hrvatskog diplomatskog kluba predavanje povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Između ostaloga, govorio je i o najnovijim tenzijama u BiH i regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u svom kratkom predavanju u Klubu književnika je istaknuo kako je na 15. siječnja 1992. priznanjem Hrvatske od članica Europske zajednice pokrenut ireverzibilan proces izgradnje neovisne hrvatske države.

„Priznanje tadašnje Europske zajednice tada je stiglo puno prekasno, nakon vukovarske tragedije, nakon Škabrnje, nakon uništenja toliko nevinih života diljem Hrvatske“, rekao je Stier.

Pritom je kao krivce istaknuo Slobodana Miloševića i sve pristalice velikosrpske agresije u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali i kao one koji su odugovlačili, kako je rekao, sa cinizmom u prepoznavanju pravog agresora i hrvatskog prava na državnost.

Hrvatska danas ima uspostavljene diplomatske odnose sa 194 države u kojima djeluje 87 diplomatskih konzularnih predstavništava.

Stier je u svom izlaganju istaknuo hrvatsku orijentiranost na proširenje Europske unije i NATO saveza na zemlje jugoistoka Europe kako bi se, rekao je, osigurali mir i stabilnost u toj regiji.

Ocijenio je kako se na području jugoistoka Europe, dijelom kao refleksija globalnih kretanja, svakih 25 godina ciklički nastoje revidirati odnosi između ključnih čimbenika.

Stoga, Stier je apostrofirao važnost procesa prilagodbe zemalja iz hrvatskog susjedstva kriterijima Europske unije i učinak te transformacije na stvaranje regionalnog mira, prosperiteta i stabilnosti.

„Obilježavanje Dana Republike Srpske unatoč odlukama Ustavnoga suda svjedoči procesu eskalacije tenzija koji dolazi već neko vrijeme, ima svoju dinamiku i koji se potiče ili dozvoljava od strane ključnih međunarodnih čimbenika“, rekao je Stier.

Ministar je ocijenio kako hrvatski državni vrh pomno prati ta događanja i ima spremne odgovore na njih. Istaknuo je hrvatsku podršku teritorijalnom integritetu BiH kao države u kojoj, rekao je, mora zaživjeti institucionalna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Službena državna proslava 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske održat će se 15. siječnja u sjećanje na taj datum 1992. kada je 12 država tadašnje Europske zajednice Hrvatsku priznalo kao samostalnu državu na postojećem tlu, a tom priznanju pridružilo se još 30-ak država iz cijeloga svijeta.