Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojni sadržaji

Stočani proslavili 77. godišnjicu pobjede nad fašizmom: “Danas imamo druge fašiste”

20211023_2_50568585_69944123_Web

Brojnim sadržajima, antifašisti Stoca i prijatelji ovog grada obilježavaju 77. godišnjicu oslobođenja od fašizma

Brojnim sadržajima, antifašisti Stoca i prijatelji ovog grada obilježavaju 77. godišnjicu oslobođenja od fašizma. Nakon otvaranja plaže “Provalije“, učesnici su i ove godine defilovali Stocem, a sve je nažalost pokvarila kiša koja pada od jutros, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik UABNOR-a Bosne i Hercegovine Sead Đulić ponovo je poručio da se na skupove poput današnjeg mora odazivati ne samo zbog prošlosti, već i kako bi se antifašisti nadahnuli za naredne bitke.

“Titove bitke su dobijene. One su u sjećanjima i knjigama. Danas imamo druge fašiste. Živimo u neofašističkom društvu i konačno moramo početi voditi bitke sa tim današnjim fašistima. Kada ih uspijemo pobijediti bićemo sretnije društvo i naši mladi će prestati odlaziti. Našim venama teče ideja antifašizma. I današnja Evropa počiva na antifašizmu, iako i tamo buja neofašizam, koji će, siguran sam, biti pobijeđen od progresivnih snaga. Naša snaga je u jedinstvu kakvo su imali Titovi Partizani“, izjavio je Đulić.

Predsjednica UABNOR-a Stolac Tamara Isaković napomenula je da je broj delegacija koje su danas u Stocu umanjen zbog pandemije, uz zahvalnost gostima iz Trebinja i Hrvatske.

“Imamo podršku brojnih udruženja iz zemlje i regiona i na to smo ponosni“, konstatovala je Isaković.

Gost u Stocu danas je bio Luka Džanko, penzionisani general Hrvatske vojske. U Stocu je, kaže, bio na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se ovaj gradić branio pred tenkovima JNA.

“Završio sam Vojnu akademiju u Sarajevu i pamtim to zajedništvo. Nažalost, 1991. sve je krenulo naopako i završilo kako je završilo. Danas sam ovdje i sretan sam jer smo išli iz pobjede u pobjedu. Prvo 1945. s Partizanima, a onda i 1995. kada smo se odbranili i oslobodili fašizma Slobodana Miloševića“, naveo je Džanko.

Stolac je povodom 77. godišnjice oslobođenja posjetio i Ranko Britvić, također veteran Domovinskog rata iz Splita.

“Jučer smo bili u selu Orašlje gdje smo odali poštu žrtvama fašizma iz 1945. i 1993. Volimo sve narode u Bosni i Hercegovini. Antifašizam je civilizacijska vrijednost koja nam je danas potrebnija više nego ikad. Borimo se riječju, umjetnošću i želimo reći da se ni u posljednjem ratu nismo borili za ustašku državu, već da jedni sa drugima živimo u miru“, poručio je Britvić.

Program će biti nastavljen zajedničkim ručkom u Parku iza spomenika NOR-a, a završit će programom u kafiću Nota gdje će nastupiti bend Helem Nejse.