Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredjednik fbih

Stojanović: Snimak Kordića potvrđuje da niti je bilo pokajanja, niti rehabilitacije

FOTO: Fena

Kaže da fašistički, genocidni stavovi i djela Daria Kordića pokazuju da ovakve ljude koji su sijali mržnju treba izolirati iz BiH ako se želi vratiti povjerenje i poštovanje jer promotori mržnje i ratni zločinci podsjećaju na ratne politike od prije 30 godina

Iako je za zločin u Ahmićima kada je ubijeno 116 Bošnjaka, Dario Kordić osuđen na 25 godina zatvora i pušten je nakon 17 godina, posljednji snimak koji je objavljen i snimljen prije nepunu godinu dana, govori da niti je bilo pokajanja, niti bilo kakve rehabilitacije – ocijenio je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović.

Kaže da je Dario Kordić svojom izjavom demantirao federalnu ministricu kulture i sporta Sanju Vlaisavljević koja je nedavno rekla da kada ratni zločinac odsluži kaznu, onda je regularan građanin kao i svi drugi.

– Rehabilitacija bi, po meni, trebala biti da se provede svakodnevno vrijeme sa žrtvama i njihovim porodicama. Očigledno je da kazna iz Haaga nije djelovala. Sve dok se Kordić ne pokloni žrtvama u Ahmićima, nema ni rehabilitacije ni pokajanja – napisao je Stojanović na zvaničnom Facebook profilu.

Kaže da fašistički, genocidni stavovi i djela Daria Kordića pokazuju da ovakve ljude koji su sijali mržnju treba izolirati iz BiH ako se želi vratiti povjerenje i poštovanje jer promotori mržnje i ratni zločinci podsjećaju na ratne politike od prije 30 godina.

– Uvijek ću biti na strani žrtve, bez obzira koje je nacije ili vjere. Nikada zločin neću opravdavati drugim zločinom, jer je to put u uništenje BiH. Svi koji imaju bilo kakvu povezanost s Kordićem, ogradite se od njegovih stavova radi budućnosti života u Bosni i Hercegovini – kazao je Stojanović.

Kordića je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključujući i onaj u selu Ahmići, kada su jedinice HVO-a pod njegovom komandom ubile 116 civila, među kojima je bilo i 11 djece.