Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije zaprimljen zahtjev za okupljanje

Stotine građana iz svih dijelova BiH dolaze na proteste pred zgradu državnih pravosudnih institucija

sud i tuzilastvo bih

Kuldija je potvrdila da je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uputio zahtjev MUP KS za vanjskim osiguranjem radi zaštite Suda BiH

Za srijedu 29. maja u 11:55 sati pred zgradom državnih pravosudnih institucija Tužilaštva BiH, Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća najavljeni su protesti građana.

Kako je za agenciju Patria potvrdila portparolka MUP KS Suvada Kuldija nije zaprimljen zvaničan zahtjev za okupljanjem građana.

„Iz medija znamo da je najavljen skup i u skladu s tim ćemo poduzeti aktivnosti da ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira“, kazala je Kuldija za NAP.

Kuldija je potvrdila da je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uputio zahtjev MUP KS za vanjskim osiguranjem radi zaštite Suda BiH.

Pred zgradom pravosudnih institucija očekuje se nekoliko stotina građana iz više bh. gradova. Dolazak autobusa najavljen je iz Velike Kladuše, Lukavca, Banja Luke, Tuzle…

Protesti su najavljeni nakon što je u medijima objavljen video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše Nermina Aleševića uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju. Alešević je susret snimao, te je već u Tužilaštvu BiH dao iskaz o toj aferi.

Na proteste će doći i članovi grupe Pravda za Davida koji se bore za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, kao i porodica ubijenog mladića Dženana Memića. Kako je najavio otac stradalog mladića Muriz Memić bit će zatražena ostavka Milana Tegeltije, ali i svih članova VSTV-a koji su podržali izbor Dalide Burzić za sudiju Suda BiH i pored toga što je protiv nje podnesena krivična prijava i pokrenut disciplinski postupak zbog slučaja „Dženan Memić“.

Prvi je na proteste pred zgradom VSTV-a pozvao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon čega su građani podržali to okupljanje.