Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija podnijela izvještaj za 2020.

Stotine miliona KM otišlo na respiratore, plin i objekte izuzećem od zakona

respiratori-sarajevski-aerodrom-2

Ukupno je na javne nabavke u 2020. potrošeno 2,7 milijardi KM. Na respiratore FUCZ izuzećem od ZJN dao 10 miliona KM

Agencija za javne nabavke BiH sačinila je godišnji izvještaj o zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki u 2020. godini koji će biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u postupcima javnih nabavki za period od 01.01.2020. – 31.12.2020. godine iznosila je 2,7 milijardi KM odnosno 2.771.519.929 KM, što je skoro duplo više nego npr. 2015. godine.

Piše: A. DUČIĆ

U nacrtu izvještaja koji je u posjedu portala Fokus.ba istaknuto je da u prošloj godini ukupan broj dodijeljenih ugovora iznosio 196.699. Agencija je u prošloj godini donijela smjernice o mogućnostima izuzeća Zakona o javnim nabavkama zbog vanrednih uslova koje je diktirala pandemija.

Međutim, ugovorni organi su bili dužni imati dostaviti obrazloženja da bi primjena postupaka javne nabavke, odnosno vrijeme potrebno za provođenje istih, prouzrokovalo izuzetno negativne posljedice, te nezloupotrebljavati ovu situaciju.

Kako se navodi u ovom izvještaju ukupno je po ovom osnovu po sektorima sklopljeno ugovora u vrijednosti od 720,1 miliona KM.

Najveći ugovor sklopljen s domaćim preduzećem iznosio je 33,8 miliona KM. Sklopljen je između Elektroprivrede RS i preduzeća Herc Gradnja za radove na tunelu Fatničko Polje – Akumulacija Bileća. Na drugom mjestu je ugovor između Univerzitetskog kliničkog centra RS i firme Marković Invest RM težak 29.8 miliona KM za izgradnju objekata stacioninarnog saobraćaja.

Najskuplji ugovor sa stranim preduzećem sklopila je Elektroprivreda BiH i to sa poljskim preduzećem GE Power SP u iznosu od 22,2 miliona KM za rekonstrukcije turbine i remont tubroagregata Bloka 6 TE Tuzla.

Na drugom mjestu je ugovor Autocesta FBiH sa Institutom IGH Hrvatska od 7,7 miliona KM za izradu idejnog projekta brze ceste Široki Brijeg – granica RH.

Kantonalno javno preduzeće Sarajevogas pozvao se na izuzeće od Zakona o javnim nabavkama te je s dobavljačem sklopio ugovor težak čak 78,4 miliona KM, a riječ je o nabavci prirodnog gasa. Sarajevogas je na drugom mjestu sa ugovorom teškim 67,6 miliona KM.

U ovoj tabeli je i Federalna uprava civilne zaštite tada sa Fahrudinom Solakom na čelu koja se također pozvala na izuzeće od ZJN te je tako nabavila respiratore u iznosu od 10 miliona KM. Ovo je trenutno predmet sudskog procesa zajedno sa drugim optuženima među kojima su Solak i premijer FBiH Fadil Novalić.

Elektroprivreda BiH se također izuzela od primjene ZJN te je povezanom preduzeću (RU Kreka) dodijelila ugovor od 142,9 miliona KM, a to je ujedno i najveći po ovom osnovu.