Velika Britanija

Lideri G7 posljednjeg dana samita razgovaraju o klimi

gz samit (1)

Na samitu je u subotu predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi “Pojas i put” vrijednoj nekoliko hiljada milijardi dolara

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7 danas će u Cornwallu, posljednjeg dana samita, razgovarati o borbi protiv klimatskih promjena.

“Zaštita naše planete je najvažnija stvar koju možemo da uradimo kao lideri. Postoji direktna veza izmedju smanjenja emisija (gasova sa efektom staklene bašte), obnavljanja prirode, stvaranja radnih mesta i osiguravanja dugoročnog ekonomskog rasta”, izjavio je britanski premijer Boris Johnson, koji je domaćin samita G7.

Lideri bi danas trebalo da ponove svoju posvećenost smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i ukidanju državne pomoći elektranama na ugalj ove godine.

Na samitu je u subotu predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi “Pojas i put” vrijednoj nekoliko hiljada milijardi dolara.

Lideri G7 izrazili su nadu da će plan poznat kao inicijativa “Izgradimo bolji svijet” (Build Back Better World) ponuditi transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine za zemlje u razvoju.

Američki predsjednik Joseph Biden, koji učestvuje na samitu G7 i nalazi se u prvoj posjeti Evropi, danas će se sastati sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom u dvorcu Windsor.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.