Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IPI Svjetski kongres

Stotine novinara i urednika iz cijelog svijeta “okupirat će” Sarajevo

kongres ipi

Svjetski kongres i festival medijskih inovacija počinje sutra. Predviđen je i razgovor s novinarom Al Jazeere čiji su članovi porodice ubijeni u Gazi

Više od 400 medijskih profesionalaca, “lidera misli” i inovatora okupit će se sutra u Sarajevu u okviru godišnjeg Svjetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija.

IPI Svjetski kongres i festival medijskih inovacija 2024. održat će se u historijskom hotelu Holiday, nekadašnjem Holiday Inn-u. Osim što je bio jedan od simbola zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine, ovo mjesto kasnije je postalo vitalni bastion za medije tokom opsade Sarajeva 1990-ih godine. Upravo je ovakva historijska pozadina bila i razlog za održavanje IPI Svjetskog kongresa 2024.

Novinarstvo na prekretnici

Pod temom “Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici”, planirano je da IPI Svjetski kongres pruži vitalni prostor za medijske profesionalce, eksperte i inovatore da istraže nova rješenja, da podstaknu razumijevanje i kritički preispitaju ulogu medija u rješavanju krize našeg vremena.

Kongres se zvanično otvara sutra navečer (srijeda) s dvije diskusije posvećene ulozi novinarstva u vremenima sukoba i to sesijom “Rat, mir i novinarstvo: razmišljanje o opsadi Sarajeva 30 godina kasnije” (od 18:15 do 19:15 sati), na kojoj će urednici i novinari čije je karijere krojilo praćenje opsade Sarajeva podijeliti svoja lična iskustva, ističući ključnu potrebu zaštite novinara i medija u vrijeme rata.

Nakon toga je predviđen i razgovor između šefa ureda Al Jazeere Gaze Wael-Al Dahdouha i novinara dobitnika Pulitzerove nagrade Azmata Khana, koji će se fokusirati na hrabrost novinara koji nastavljaju izvještavati o ratu u Gaza. Uprkos tome što je pretrpio nezamislive gubitke, Al-Dahdouhova posvećenost dokumentovanju ljudske cijene rata nikada nije posustala.

Zaštita medija

Drugog dana Kongresa i festivala medijskih inovacija, razgovarat će se o najvećim izazovima našeg vremena, između ostalog i kako riješiti zagonetku profita istraživačkog novinarstva.

– Hrabre kolege iz Mjanmara, Hong Konga, Sudana, Salvadora i Ukrajine ispričat će kako ostaju otporni suočeni s represijom i sukobima. Razgovarat ćemo o tome kako staviti novinarstvo na mjesto vozača kada je u pitanju Big Tech i zaštite medija od javnog interesa. A mi ćemo se zapitati: Kako osigurati da novinari mogu slobodno i sigurno pokrivati ​​klimatsku krizu? Plus, sesije o feminističkim medijskim inovacijama i mentalnom zdravlju u redakcijama – i još mnogo toga – najavili su organizatori.

U petak, drugog dana Kongresa, organizatori najavljuju kako će istražiti nove inovacije u novinarstvu usmjerenom na publiku, utjecaj zakona o kibernetičkom kriminalu na slobodu medija i strategije za borbu protiv dezinformacija i transnacionalnih prijetnji novinarima.

Također, planirano je fa se razgovara i o tome šta je sada potrebno novinarima koji prate rat u Gazi. Osim toga, učesnici Kongresa će imati priliku da prisustvuju zatvorenoj projekciji dokumentarnog filma “20 dana u Mariupolju” nagrađenog Oskarom u Bosanskom kulturnom centru.

-Ovo su samo neki dijelova programa, koji uključuje 30 panela, radionica i projekcija filmova – najavili su iz IPI-ja.

Dodatno, predviđena je i ceremonija dodjele nagrada IPI-IMS kojom se odaje počast ovogodišnjim primateljima nagrada World Press Freedom Hero i Free Media Pioneer. Ceremonija će se održati u zgradi Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT).