Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sindikati poručuju

Sve više onih koji strahuju od gubitka posla: “Država štiti kapital poslodavaca, a ne radnike”

banja luka – korona 5

Inače, Šatorović kaže da na današnju proširenu sjednicu Vlade FBiH nije pozvan niko od predstavnika SSS BiH, odnosno da je pozvan Mevludin Bektić, kojeg Šatorović ne priznaje za legalno izabranog predsjednika Sindikata, nego za njega kaže da je “čovjek kojeg je izabrala Vlada FBiH kako bi potvrđivao šta oni kažu”

Pored straha i panike koji su se evidentno uvukli u stanovništvo u BiH zbog širenja korona virusa, mnogi u našoj zemlji suočeni su i sa strahom od gubitka posla. Prema nezvaničnim, ali potvrđenim informacijama, neki vlasnici hotela u Sarajevu već reduciraju broj zaposlenih zbog otkazivanja rezervacija i nedolaska gostiju.

Na društvenim mrežama neki radnici se žale da su dobili i otkaze. Za sada niko od njih ne želi javno u medije, nadajući se da će se ipak nešto promijeniti.

I dok poslodavci od države već danima traže da im se pomogne zbog posljedica pandemije korona virusa na njhovo poslovanje, radnici su, naročito kod poslodavaca u privatnom sektoru prepušteni na njihovu milost i nemilost.

Pri tome, veliki broj radnika koji živi od prvog do prvog, primoran je da u ovoj situaciji, platu od prošlog mjeseca troši na zalihe hrane i lijekova, pa im je zbog toga još neizvjesnije kako će dočekati naredni mjesec i hoće li ako i zadrže posao dobiti punu plaću zbog odsustva na koje su bili prinuđeni.

Na sreću ima i onih hotelijera koji su zbog zaštite radnika odlučili da narednih 15 dana zatvore objekte, ali radnici će za to vrijeme dobiti punu plaću.

I Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine je dobio informacije o otkazima radnicima kao i više pritužbi radnika zbog ponašanja njihovih poslodavaca. Kako je za Fokus.ba kazao Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH radnicima stižu obavijesti da ne moraju doći na posao, bez bilo kakvog osiguranja da će im biti isplaćena plata i naknade koje im po zakonu pripadaju.

– S obzirom da se i u javnosti samo priča o tome kako zaštititi poslodavce, mi smo zatražili od Vlade FBiH da se zakoni poštuju, te da osigura pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječilo da nesavjesni poslodavci pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika koje smatraju viškom ili da umanje njihove plate i naknade. Ovo što sada vidimo u praksi jeste samo zaštita poslodavaca i njihovog kapitala, a o radnicima niko ne vodi računa. Nažalost i u ovoj situaciji neki gledaju da zarade ,a priča o refundiranju gubitaka, svela se samo na interes poslodavaca, a ne radnika. Jasno je da država štiti njihov kapital, a ne radnike – kaže Šatorović.

Inače, Šatorović kaže da na današnju proširenu sjednicu Vlade FBiH nije pozvan niko od predstavnika SSS BiH, odnosno da je pozvan Mevludin Bektić, kojeg Šatorović ne priznaje za legalno izabranog predsjednika Sindikata, nego za njega kaže da je “čovjek kojeg je izabrala Vlada FBiH kako bi potvrđivao šta oni kažu”.