Associated Press

Strani mediji o slučaju “Tegeltija”: Duboko korumpirana zemlja

Milan Tegeltija

U članku se pominje i iznos od 1.000 EUR koji je biznismen dao posredniku Pandži da ‘da njemu’, misleći na Tegeltiju

Svjetska javnost nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu, dapače – mediji svako malo prenesu nepovoljne vijesti o povremenim propalim nastojanjima međunarodne zajednice da ostvari napredak u BiH, koje samo potvrđuju duboko usađeno uvjerenje da se radi o ‘duboko korumpiranoj zemlji’.

Nekoliko stranih medija preuzelo je napis agencije Associated Press (AP) o aferi koja potresa pravosuđe BiH, vezanu za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milana Tegeltiju.

AP piše o protestima bh. građana u srijedu pred zgradom VSTV-a zbog video snimka koji otkriva predsjednika te ustanove kako prima mito putem posrednika, inače policajca. Građani su, piše dalje AP, tražili ostavku Milana Tegeltije koji ‘imenuje, smjenjuje i nadzire rad svih sudija i tužitelja u zemlji’.

U članku AP prenosi detalje video snimka koji nedvojbeno inkriminira Tegeltiju koji traži od biznismena Nermina Aleševića da imenuje tužioca, te kaže da će ‘vidjeti’ šta se može učiniti.

U članku se pominje i iznos od 1.000 EUR koji je biznismen dao posredniku Pandži da ‘da njemu’, misleći na Tegeltiju.

AP piše da je ured bh. tužioca otvorio istragu, ali da postoje ‘velike sumnje u to da sudije i tužioci čiji posao i egzistencija ovise o Tegeltiji, mogu profesionalno raditi na njegovom slučaju’.

‘VSTV je osnovano 2004. godine pod jakim međunarodnim pritiskom’, piše AP i objašnjava da je mandat vijeća da ‘u duboko korumpiranoj zemlji održava neovisno i profesionalno sudstvo oslobođeno političkog uticaja’.

AP također govori o široko prisutnim sumnjama da je VSTV palo pod ‘politički uticaj čime ugrožava vladavinu prava tako što odgađa imenovanja neovisnih sudija i tužilaca’, dok istovremeno podržava one ‘koji se smatraju bliskim vladajućim politički elitama i njihovim mrežama’.

AP se referira i na pismo koje su vrhovni međunarodni diplomati u Bosni uputili VSTV ‘upozoravajući na zabrinjavajući razvoj za koji kažu da se doima nastojanjem da se odgode ili čak podriju napori na reformama koje za cilj imaju jačanje vladavine prava u zemlji’.

Pismom se također upozorava VSTV o mogućim ‘posljedicama po buduću saradnju’ ukoliko ne promijeni način djelovanja koji će omogućiti ‘vidljiv napredak u procesu reformi pravosuđa’, zaključuje AP, prenosi agencija Patria.