Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražna komisija PDPSBiH

Sudija Vukoje: U pravosuđu pojedinci koriste moć za međusobne obračune

dragomir-vukoje-untz

“Vi znate tužiteljicu u Rumuniji koja je napravila jedna revolucionaran korak u borbi protiv korupcije, nažalost nemamo takvih profila u BiH. Volio bih da sam više optimista. Naravno da je to frustrirajuće i za moje kolege, ta činjenica da nema nijedne optužnice za djela visoke i srednje korupcije”, kazao je Vukoje

Pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH danas je u svojstvu svjedoka govorio i Dragomir Vukoje, sudija Suda BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Sudija Vukoje, koji je inače i pri kraju mandata u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH u uvodnom izlaganju konstatirao je da se stanje u bh. ne može popraviti personalnim promjenama, nego donošenjem sistemskih rješenja s ciljem da se dođe do efikasnog i nezavisnog pravosuđa.

Vukoje je na pitanje predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta o tome je li i on bio među članovima VSTV-a koji su ranije podržali odluku Vijeća da neće učestvovati u radu Istražne komisije, potvrdio da se i on protivio tome, a na dodatno pitanje šta ga je ponukalo da podrži takav stav, Vukoja je kazao da mu se u to vrijeme saslušanje pred parlamentarnom komisijom činilo kao “udar na samostalnost”, ali da je kvalitetnijim sagledavanjem situacije promijenio mišljenje o tome.

Sudija Vukoje ocijenio je da pravosuđe u BiH treba “stati na noge”, ali da se problem ne mogu posmatrati fragmentirano, te da bi se to postiglo mora doći do preustroja kompletnog društva i društvene svijesti.

Podsjećajući da je to i preporuka Venecijanske komisije, sudija Vukoje založio se za formiranje Apelacionog suda BiH, što bi, kako je naveo, bila jedna od ključnih reformi za popravljanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Odgovarajući na pitanja članova Komisije Alme Čolo i Borislava Borenovića kako komentira činjenicu da u BiH nema optužnica za visoku korupciju, a što je navedeno i u posljednjem izvještaju OSCE-a o pravosuđu pod nazivom: Sindrom nekažnjivosti, sudija Vukoje kazao je da se on ne sjeća kada je kao sudija dobio neki predmet visoke ili srednje korupcije.

Odgovarajući na  pitanje ko je odgovoran za to, kao i za činjenicu da i optužnice koje budu pokrenute ne budu potvrđene, Vukoje je kazao da je u Tužilaštvu BiH jasno uspostavljena hijerarhija i  da je glavni tužilac najodgovorniji kada je u pitanju podizanje optužnica. Također, sudija Vukoje kazao je da podržava preporuku iz Izvještaja OSCE-a da se u VSTV-u odvoji tužilački od sudijskog dijela i da bi to doprinijelo operativnijem radu i jasnijem postavljanju odgovornosti .

Također, ocijenio je da su se i neki nosioci pravosudnih funkcija “malo uspavali”, te da bi oni koji su se prihvatili funkcije trebali funkcionirati na principu kako je kazao “poljubi ili ostavi”. Kazao je i da bi BiH trebalo tužitelja poput tužiteljice Laure Koveši u Rumuniji koja je simbol uspješne borbe protiv korupcije.

– Vi znate tužiteljicu u Rumuniji koja je napravila jedna revolucionaran korak u borbi protiv korupcije, nažalost nemamo takvih profila u BiH. Volio bih da sam više optimista. Naravno da je to frustrirajuće i za moje kolege, ta činjenica da nema nijedne optužnice za djela visoke i srednje korupcije, kazao je Vukoje.

Istakao je i da u pravosuđu ima svijetlih primjera, ali da oni  ostaju u sjeni afera. Međutim, sudija Vukoje je kazao i da on “ima utisak da nosioci pravosudnih funkcija koriste svoju moć za međusobne obračune”.

Kao problem  tokom njegovog angažmana u VSTV-u Vukoje je izdvojio nedostatak komunikacije između članova VSTV-a i predsjedništva Vijeća.

Članica Komisije Mirjana  Marinković – Lepić kazala je nakon svjedočenja sudije Vukoje da je on pokušao relativizirati probleme koji su evidentni u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Po okončanju svog svjedočenja Vukoje je na pitanje odgovora smatra li on da bi Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a trebao podnijeti ostavku kazao da je to lična odluka Tegeltija. Na insistiranje novinara da kaže šta bi on učinio da je na Tegeltijinom mjestu, Vukoje je kazao da bi on podnio ostavku.