Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISTRAGA O ZLOUPOTREBAMA

Sudija iz Brčkog svjedočio disciplinskim tužiteljima o namještanju predmeta

Apelacioni-Sud-05 (1)

O zloupotrebama CMS sistema pred Komisijom govorio je i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, ali i potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan. Oboje su „čuli“ o zloupotrebama, te se izjasnili da je to krivično djelo

Ured disciplinskog tužioca je početkom godine formirao predmet zbog sumnje u zloupotrebe sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS) u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, a koje se navodno odvijalo po uputama predsjednika Jadranka Grčevića.

Saslušanja uposlenika suda

Iz pouzdanih izvora Žurnal saznaje da su disciplinski tužioci do sada saslušali nekoliko osoba među kojima je i sudija Muhamed Avdić koji je presignaciju predmeta osjetio na svojoj koži.

Naime, CMS je Avdića odredio kao sudiju pred kojim su se trojica optuženih za otmicu i mučko ubistvo Edina Zejčirovića u Brčkom trebali izjasniti o krivici, dok je njegova kolegica sutkinja Sanja Ević trebala da bude predsjedavajuća Sudskog vijeća pred kojim će se voditi redovno suđenje. Sve to je, dakle, odredio CMS.

Međutim, po usmenoj naredbi predsjednika Grčevića sudije su zamijenjene, odnosno on je Avdića odredio kao predsjednika Vijeća u predmetu Zejčirović, dok je sutkinja Ević dobila fazu u kojoj se optuženi izjašnjavaju o krivnji.

O svemu ovome postoji i tonski zapisnik, tvrdi naš izvor, jer je sudija Avdić ovu situaciju spomenuo i na prvom održanom ročištu u ovom predmetu. O svemu ovome je govorio i disciplinskim tužiocima.

Osim sudije Avdića, iz UDT-a su saslušali još nekoliko uposlenika Osnovnog suda u Brčkom. Neki od njih su, saznajemo, negirali da imaju bilo kakva saznanja o zloupotrebama CMS-a i presignacijama predmeta, dok su drugi, pak, ispričali ono što su doživjeli, čuli ili čemu su svjedočili. Ispitani su, navodno, i neki od službenika IT službe.

Disciplinske istrage u pravilu mogu trajati do dvije godine, a naši izvori iz pravosuđa smatraju da bi se u slučaju CMS-a sve trebalo ubrzati.

„U ovom slučaju sve je vrlo jasno i do sada se sve moglo provjeriti“, smatraju naši sagovornici.

Iz UDT-a su nam kratko potvrditi da postupaju po navedenoj pritužbi, te da će odluka biti donesena u zakonskom roku. Taj zakonski rok je do dvije godine.

Licitiranje visine kazne!?

O zloupotrebama putem CMS-a u brčanskom Osnovnom sudu prvi je javno progovorio sudija iz Brčkog Nedeljko Tabaković, u decembru prošle godine pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, a početkom godine i za Žurnal.

On je govorio o situacijama kada dođe novi predmet da postoji mogućnost da se preko IT tehnike odredi koje će sudije biti isključene iz CMS-a, dok se ostave oni koji odgovaraju. Grčević je, pred Komisijom sve negirao tvrdeći da su ovakve vrste malverzacija putem CMS-a „nemoguće“.

Pitan je i o predmetu Zejčirović, s tim da se nije ulazilo u detalje s obzirom da je aktivan i o svemu je iznio svoju verziju. Ispričao je da je “tužilac spustio taj predmet, koji je pobudio veliko interesovanje, kao i mnogi drugi”. Grčević je, prema njegovim riječima, 80 dana prije toga dobio neprovjerenu informaciju da je jedan sudija licitirao visinu kazne. Iako nije spomenuo ime tog sudije, iz izvora bliskih pravosuđu saznajemo da je mislio na sutkinju Ević.

“CMS i dalje radi i zadužuje sudiju koji je trenutno u izolaciji, razumijete. Mene zove moj zamjenik i kaže stigao je onaj predmet, težak šta da radimo. Ko ti je u opciji, ko je dežurni? Dežurni je ta i ta osoba. Znači taj predmet je zadužio taj sudija kroz CMS. Ja ću taj predmet, uzimam na sebe odgovornost, ne on kao moj zamjenik, taj predmet dodjeljujem tom sudiji na koga se odnosi informacija. Zašto, hitno mora potvrditi optužnicu i hitno mora odlučiti o produženju pritvora jer možete da krene suđenje i da se pojavi ta informacija o licitiranju, neprovjerenom licitiranju kazne u jednom frizerskom salonu”, ispričao je Grčević pred Komisijom.

Jadranko Grčević

Dalje je naveo da je ovo dvoje sudija ostalo u opticaju, jer su svi ostali korišteni kroz istragu, tako da on nije imao alternative.

Spreman nacrt izvještaja Komisije

Žurnal je ranije pisao i o tome da je Grčević u aprilu 2014. putem CMS-a na postupanje dobio predmet koji je u Osnovnom sudu zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14. S obzirom na to da je on jedan od suvlasnika nekretnina koje su se pojavile kao predmet tog postupka, on je od IT službe zatražio da se taj predmet presignira isključivo na sudiju Selima Karamehića.

Dokument o presignaciji predmeta koji je Grčević uputio IT službi

Osim toga, pisali smo i o predmetima 96 0 P 103262 17 P, 96 0 P 103261 17 P, 96 0 P 107364 17 P i 96 0 V 103316 17 V, u kojima je jedna od strana Delta inženjering d.o.o. Brčko distrikt. U svim tim predmetima javlja se isti postupajući sudija.

Sagovornici Žurnala još ranije su rekli da je minimalna mogućnost da CMS istom sudiji dodijeli četiri različita predmeta koja se vode između istih stranaka, dok Grčević, ipak, smatra da je to moguće.

“Četiri predmeta koja je pomenuo (sudija Tabaković, op.a.) moram da vam kažem da CMS ne prepoznaje, sistem kao sistem ja ga nisam dizajnirao. Znate koga je dizajnirao, možete i pretpostaviti i centrala je glavna ovdje u Sarajevu. On ne prepoznaje predmete po imenu i prezimenu niti po strankama. On vrti brojeve. Šta se može desiti? Može se desiti da jedan sudija dobije iste stranke u tri predmeta”, kazao je Grčević članovima Privremene istražne komisije.

O zloupotrebama CMS sistema pred Komisijom govorio je i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, ali i potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan. Oboje su „čuli“ o zloupotrebama, te se izjasnili da je to krivično djelo.

Nacrt izvještaja Privremene istražne komisije je spreman i velikim dijelom će se odnositi upravo na CMS, potvrdio nam je predsjednik komisije Damir Arnaut. Najavio je da će sjednicu zakazati onog trenutka kada bude moguće osigurati kvorum.