Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudija kažnjen zbog neprimjerenog e-maila

sud i tuzilastvo bih

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) okrivila je Husejina Šerbečića, sudiju Općinskog suda u Gračanici, zbog neprimjerenog e-maila koji je poslao kolegama, a što šteti ugledu sudijske funkcije, javlja BIRN.

U odluci disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) se navodi da je Šerbečić poslao svim sudijama i tužiocima e-mail, u kojem je iznio neutemeljene tvrdnje o procesu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i predrasude prema predsjedniku Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) Miloradu Novkoviću zbog njegovog nacionalnog porijekla.

Šerbečić je, kako stoji u odluci disciplinske komisije, u e-mailu napisao da određeni članovi VSTV-a “lobiraju i mute”, a drugi “gledaju i ćute”. Dodao je da članovi VSTV-a “mogu pričati o nekome šta hoće, naručiti bilo kakve prljavštine, a da kandidat ne može saznati jer je sve tajna”, upoređujući proces imenovanja u pravosuđu s pijacom.

Šerbečić je također Novkovića, trenutnog predsjednika Vrhovnog suda FBiH i bivšeg predsjednika VSTV-a, nazvao “Srbinom koji živi u Beogradu”, navodeći da je “za njegovog mandata u VSTV eliminisano Bošnjaka sa rukovodećih pozicija u Tesliću, Zvorniku, Vlasenici, Kalesiji, Gradačcu, Tešnju, kao i u Općinskom sudu u Sarajevu te Kantonalnom sudu u Zenici”.

U odgovoru na tužbu, Šerbečić je rekao da nije iznio nacionalne predrasude protiv Novkovića, već da se radi o “tačnim i provjerljivim podacima”.

Šerbečić je kažnjen s javnom opomenom, a na ovu odluku moguće se žaliti drugostepenoj disciplinskoj komisiji.