Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "Prravda"

Suđenje Delimustafiću nije ni počelo, a već nas je koštalo oko pola miliona KM

delimustafic CIN

Optužnica protiv Delimustafića i ostalih potvrđena je u oktobru 2017. godine, dok su se optuženi početkom 2018. izjasnili o krivici. I tu je sve stalo

Na suđenje Aliji Delimustafiću i suoptuženima u predmetu Pravda do danas je potrošeno 479.978 KM, iako ono faktički nikada nije ni počelo, piše Žurnal.

“U ovom predmetu od 38 branilaca 30 je po službenoj dužnosti. Ukupni troškovi za odbrane po službenoj dužnosti od 19.09.2018. godine do 07.09.2021. godine iznose 479.978,04 KM”, navode iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Napominju da se navedeni troškovi odnose na sve radnje preduzete u svim fazama krivičnog postupka odnosno fazama istrage, prethodnog saslušanja i glavnog pretresa. Ističu i da se pomenuti iznos ne odnosi samo na pristup advokata na glavni pretres, nego i druge radnje preduzete od advokata shodno advokatskoj tarifi.

Iz suda napominju da su epidemiološke mjere i dalje na snazi zbog koronavirusa, tako da zbog velikog broja optuženih nisu stvoreni objektivni uslovi za vođenje glavnog predmeta.

No, u sudu istovremeno zaboravljaju na činjenicu da je zastoj u ovom predmetu bio na snazi i mnogo prije nego je počela pandemija.

Optužnica protiv Delimustafića i ostalih potvrđena je u oktobru 2017. godine, dok su se optuženi početkom 2018. izjasnili o krivici. I tu je sve stalo.

Početak suđenja zakazivan je više od 20 puta, a posljednji put je to bilo u martu 2020., dakle, prije pojave pandemije.

Upravo je to i razlog zbog kojeg je Alija Delimustafić na kraju tokom 2019. i pušten iz pritvora i to nakon što je u njemu proveo dvije godine. Na koncu mu je ukinut i kućni pritvor, dok je na snazi i dalje ostala mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

U pravosudnoj zajednici ističu da se nikada nisu susreli sa ovakvim slučajem da suđenje ni nakon tri i po godine od potvrđivanja optužnice nije počelo, niti je poznato kada bi moglo početi.

“Djeluje kao da niko ni ne traži neko rješenje. Svima je pandemija sada izgovor”, samo je jedan od komentara koji se mogu čuti. Sve su glasnije i priče da se na ovaj način kupovalo vrijeme za Delimustafića i još neke suoptužene u ovom predmetu, te da je pandemija na kraju “došla kao izgovor više”.

No, činjenica je da međunarodni pravni eksperti već odavno u svojim izvještajima upozoravaju na činjenicu da je u velikoj broju koruptivnim predmeta u BiH uočeno kašnjenje u vođenju postupka što na kraju može dovesti do povrede prava optuženog na suđenje u razumnom roku, ali i do izostajanja odgovornosti.