Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Suđenje Mehmedagiću i Pekiću: FUP za dva dana riješio prijavu direktora OSA-e

osman mehmedagic (1)

Kazao je da je Ohranović u razgovoru navela da su je Bubalo i Čampara “zavalili” i “napravili budalom”

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u roku od dva dana podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu po prijavi direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Inspektor Federalne uprave policije (FUP) Elvir Hubijer rekao je da je Mehmedagić usmeno prijavio djela “lažno prijavljivanje” i “izazivanje rasne, nacionalne ili vjerske mržnje”.

Mehmedagić i službenik OSA-e Muhamed Pekić optuženi su da su zloupotrebom položaja u avgustu 2020. pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

Hubijer je kazao da je izjavu od Mehmedagića uzeo 14. septembra 2020. u prostorijama OSA-e, navodeći da je “to uobičajeno”. Optuženi Mehmedagić je prokomentarisao da FUP i OSA dijele istu zgradu.

Na pitanje tužioca Olega Čavke zbog čega je naveo da je lice dobrovoljno pristupilo u prostorije FUP-a, Hubijer je rekao da je Mehmedagić došao ili zvao direktora zbog prijave.

Na pitanje ko kvalifikuje djelo, svjedok je odgovorio da građanin prijavljuje djelo za koje smatra da je počinjeno. Naveo je da je kasnije vidio da nema elemenata za djelo “izazivanje mržnje”.

Svjedok je izjavio da je Mehmedagić dostavio kopiju prijave koja je prethodno podnesena protiv njega.

Hubijer je napomenuo da su u ovom slučaju pod nazivom “Koverta” vidjeli da se spominje Amina Ohranović “u kontekstu lažne prijave”. Dodao je da su na portalu Istraga.ba pronašli tekst o tome i da su to smatrali operativnim podatkom.

On je naveo da su sutradan otišli i pozvali Ohranović da dođe u prostorije FUP-a. Nakon što je s njom obavljen razgovor, kako je kazao, 16. septembra su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnijeli Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Svjedok je potvrdio da su uz izvještaj predložili saslušanje više svjedoka, među kojima Muhameda Pekića, Ranka Debevca, Editu Gorinjac i druge.

Na pitanje koje osobe je spominjao Mehmedagić, Hubijer je naveo Mirelu Bubalo i Aljošu Čamparu, ministra unutrašnjih poslova FBiH, dodavši da Ohranović nije spominjao. Kazao je da mu je Mehmedagić, kada ga je pitao da li ima dokaza, rekao da o tome “bruje portali, novine”.

Svjedok je potvrdio da su od Tužilaštva BiH 18. septembra dobili zahtjev za informacijama, na koji su odgovorili desetak dana kasnije. Na sugestiju Čavke da je odgovoreno 2. oktobra, Hubijer je kazao da je to moguće.

Tužilac je u materijalne dokaze uložio zapisnik o objavljivanju na portalu razgovora s Ohranović u FUP-u.

U unakrsnom ispitivanju, Hubijer je rekao da je u slučaju “Koverta” postupao u skladu sa ovlaštenjima i propisima.

Na pitanje branioca Nermina Mulalića, svjedok je odgovorio da se prilikom saslušanja u Tužilaštvu BiH osjećao kao da je osumnjičen i da je uradio nešto nezakonito.

Kazao je da je Ohranović u razgovoru navela da su je Bubalo i Čampara “zavalili” i “napravili budalom”.

Tužilaštvo je uložilo 20-ak materijalnih dokaza, uključujući spis, koje je preuzelo od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, čime je okončalo svoj dokazni postupak.

Odbrane su prigovorile na dio dokaza, koji im generalno nisu sporni, ali smatraju da ih Tužilaštvo nije pribavilo u skladu sa propisima.

Branilac Nermin Mulalić je interesantnim ocijenio i pitanje da li je Tužilaštvo preduzelo korake po prijavi prvooptuženog.

Nastavak suđenja je 12. februara.