Tužilaštvo BiH

Suđenje Milomiru Savčiću za genocid u Srebrenici počinje 23. marta

sud_bih03 (1)

Tužilac Predrag Tomić je naveo da će mu za izvođenje dokaza trebati oko 190 sati

Suđenje Milomiru Savčiću, bivšem komandantu 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid u Srebrenici, počinje 23. marta, dogovoreno je na statusnoj konferenciji, piše BIRN BiH.

U pisanom podnesku Tužilaštvo BiH planira saslušati 97 svjedoka, od kojih je šest sa pseudonimom, kao i čitanje pet zapisnika iz istrage svjedoka koji su u međuvremenu preminuli. Optužba će također saslušati dva vještaka te uložiti 272 materijalna dokaza.

Tužilac Predrag Tomić je naveo da će mu za izvođenje dokaza trebati oko 190 sati.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je kazala da se nada kako će Tužilaštvo reducirati određeni broj dokaza, jer, kako je rekla, ne treba saslušavati 30 svjedoka na iste okolnosti.

Navela je da je Tužilaštvo BiH dodijelilo pseudonime svjedocima bez dostavljanja prijedloga Sudu za dodjelu zaštitnih mjera.

“Trebali ste u istrazi dostaviti prijedlog. Vi ste sami dodijelili pseudonime, a Tužilaštvo ne može to da uradi”, kazala je sutkinja Marenić, dodavši da Tužilaštvo svjedoke može kontaktirati dok ne polože zakletvu u sudnici, a poslije jedino uz odobrenje Suda.

Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS-a, planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovog nezakonitog zatočenja, zlostavljanja i ubistava.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.

Čitanje optužnice i izlaganje uvodne riječi zakazano je za 23. mart.