Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suprugu ubio ispalivši u nju pet metaka i sada od FBiH traži pomilovanje

BiH

zatvor zenica

U ladicama Ureda predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare nalazi se čak 170 zahtjeva za pomilovanje, a predmeti koji se tamo nalaze, kako doznajemo, odnose i na najteža, monstruozna djela koja su cijelu regiju ostavila u šoku, piše Večernji list BiH.

Jedan od tih slučajeva je i sudski predmet u kojemu jedan muškarac traži akt milosti federalnih vlasti u slučaju presude za ubistvo supruge. Taj je muškarac doslovno ispraznio spremnik iz pištolja ispalivši u suprugu pet metaka i pri tome je usmrtio. Drugi, pak, podnositelj zahtjeva tražio je da mu se smanji kazna premda je na plaži nakon svađe zabio nož u oko kolegi…, ili, pak, slučajevi teških ubistava, silovanja…

Ne mislim davati pomilovanja za osobe osuđene za kaznena djela teških ubistava, silovanja, pedofilije i slično. To bi bio grijeh uraditi

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara do sada je pomilovao tek dvoje ljudi.

“Iz sedmog i osmom mjeseca prošle godine ostala su dva slučaja. Ja sam u svome mandatu napravio jednu odluku o pomilovanju od šest mjeseci. Radilo se o gospodinu iz Mostara koji je na ustavi pucao na automobil koji nije stao i iz nehaja je jednu osobu ubio te nakon 20 godina služi kaznu. Kazna mu je smanjena na tri godine, a Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na dvije godine”, rekao je Čavara za Večernjak.

Prema njegovim riječima, izmijenio je još jednu odluku o pomilovanju koje se odnosilo na jednu mladu osobu od 18 godina koja je napravila prekršaj u saobraćaju bez smrtnih posljedica te je osuđena na godinu i sedam mjeseci zatvora. Njega je Čavarin prethodnik pomilovao na sedam mjeseci, a Čavara je u tome slučaju samo promijenio naziv, odnosno kategoriju kazne tako da je izrečena kazna od godinu dana kako bi se mogao podnijeti zahtjev za plaćanje ostatka kazne u obliku novca.

Prije negoli zahtjev za pomilovanje stigne na odlučivanje predsjedniku Federacije BiH, prethodna mišljenja da sud na kojemu je donesena presuda, nakon toga svoje neovisno mišljenje daje zatvorsko povjerenstvo gdje osoba izdržava kaznu zatvora, te nakon toga federalno povjerenstvo Ministarstva pravosuđa. S tri prethodna mišljenja zahtjev za pomilovanje stiže do predsjednika Federacije BiH.

[yuzo_related]

Čavara ističe kako će za određene kategorije počinitelja zločina zasigurno neće ni razmatrati zahtjeve.

“Ne mislim davati pomilovanja za osobe osuđene za kaznena djela teških ubistava, silovanja, pedofilije i slično. To bi bio grijeh uraditi”, objasnio je predsjednik Čavara.

Ali, za razliku od Čavare, njegov prethodnik Živko Budimir pomilovao je na stotine počinitelja zločina, čak i trgovce drogom, teške nasilnike, ubiice, zbog čega mu se najprije pred državnim pravosuđem, a kasnije i pred kantonalnim u Sarajevu nastavio proces za uzimanje mita za pomilovanje za što se sumnjiči i nekoliko njegovih suradnika.