Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Sutra deblokada izvoza mlijeka iz BiH u EU?

08/09/2015

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine očekuje, da će sutra biti odblokiran izvoz mlijeka iz BiH u Evropsku uniju.

Naime, sutra se održava sjednica Stalnog komiteta za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije u Briselu, na kojoj će se raspravljati o žalbi Hrvatske na odluku o odobravanju izvoza mlijeka iz BiH u EU i suspenziji te odluke.

Ljubomir Kalaba

Ljubomir Kalaba

“Nadamo se pozitivnom ishodu za Bosnu i Hercegovinu, da će naša lista biti validna poslije tog sastanka. Bitno je da kažem da se na tom Komitetu glasa prostom većinom da niko nema pravo veta i svi smo optimisti da će to biti u redu”, kazao je Kalaba.

On smatra da prolongiranje početka izvoza mlijeka iz BiH od desetak dana nije mljekarama izazvalo probleme, te da će “ako to sutra bude pozitivno rješeno svi brzo zaboraviti ovu epizodu”.

Izvoz mliječnih proizvoda iz BiH u EU trebalo je da počne 26. avgusta. Kancelarija za veterinarstvo BiH tada je obaviještena da je jedna članica EU podnijela žalbu i da je izvoz stopiran.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je žalbu uložila Hrvatska, uz obrazloženje da je nadležna inspekcija trebala još jednom posjetiti odobrene mljekare Meggle Bihać, Milkos, Livno i Mlijekoprodukt, prije početka izvoza. Šarović je ranije između ostalog naveo i da je Hrvatska zakasnila sa prigovorom, te da se prema njegovom mišljenju iza žalbe krije i bojazan od konkuretnosti bh. mlijeka na hrvatskom tržištu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.