Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra u Sarajevu komemoracija i dženaza Mustafi Imamoviću

mustafa-imamovic22

Komemorativna sjednica povodom smrti profesora emeritusa, dr. Mustafe Imamovića, održat će se u četvrtak, 26. januara u 10.30 sati, u Sali Rektorata Univerziteta.

Isti dan bit će klanjana i dženaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Profesor Imamović bit će sahranjen na groblju Bare.

Mustafa Imamović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu preminuo je u Sarajevu 23. januara u 76. godini.

Profesor Imamović, koji je prije dvije godine obilježio 50 godina naučnog rada, rođen je 1941. godine u Gradačcu. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je bio profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci. Također je predavao na Odjeljenju za historiju Univerziteta Yale (New Haven), te na drugim univerzitetima u SAD-u.

Autor je djela „Historija Bošnjaka“, monografije „Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878.-1914.“, za koju je dobio republičku nagradu za nauku „Veselin Masleša“, zatim „Bosanski Ustav“ i „Bošnjaci u emigraciji“.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Objavio je mnoge studije i članke iz historije, a bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Njegovi radovi prevođeni su i objavljivani na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.