Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djelo profesora Mustafe Imamovića živjet će vječno (FOTO)

BiH

komemoracija imamovicu (4)
Foto: I. Kralj

Komemorativna sjednica u povodu smrti profesora emeritusa Mustafe Imamovića održana je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Brojni profesori, prijatelji i znanstvenici prisjetili su se njegovog lika i djela.

Nakon komemoracije bit će klanjana i dženaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a profesor Imamović bit će sahranjen na groblju Bare.

Rektor Univerzieta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je značaj Imamovićevog rada.

– Njegovim završetkom biološkog života nastavlja da vječno živi njegovo djelo. Profesor Imamović od danas živjet će u svojim djelima i našim srcima, zapravo to je najbolje što jedan čovjek može da ostavi iza sebe. Pored svoje porodice, djelo i lijepo sjećanje su najbolji ukras života svakog pojedinca – istakao je Škrijelj.

Dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Borislav Petrović naveo je da je profesor Imamović kao znanstvenik i kao čovjek bio institucija.

– Izveo je mnoge generacije studenata i asistenata koji su stasali u univerzitetske profesore – rekao je Petrović.

Naglasio je da je profesor Imamović bio realiziran čovjek, da se ostvario u svom životu te da je postigao sve što se u akademskoj zajednici može postići.

Mustafa Imamović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u Sarajevu 23. januara u 76. godini.

Rođen je 1941. godine u Gradačcu. Prije dvije godine obilježio je 50 godina naučnog rada. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je bio profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci.

Također je predavao na Odjeljenju za historiju Univerziteta Yale (New Haven), te na drugim univerzitetima u SAD-u.

Autor je djela “Historija Bošnjaka”, monografije ”Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878.-1914.”, za koju je dobio republičku nagradu za nauku ”Veselin Masleša”, zatim ”Bosanski Ustav” i ”Bošnjaci u emigraciji”.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Objavio je mnoge studije i članke iz historije, a bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Njegovi radovi prevođeni su i objavljivani na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.