Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anis Ajdinović

Sve spremno za dolazak 54 bh. državljana iz Švedske

anis-ajdinovic

U saradnji s nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši pripreme za sigurnosno-epidemiološko zbrinjavanje 54 državljana BiH koji se trenutno nalaze u Švedskoj

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Direktor Federalne uprava za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kaže da od nedjelje, 15. marta po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

“Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.590 lica – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 261 lice – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta”, navodi Ajdinović.

U saradnji s nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši pripreme za sigurnosno-epidemiološko zbrinjavanje 54 državljana BiH koji se trenutno nalaze u Švedskoj, a koji će u Sarajevo doći humanitarnim letom iz Stockholma planiranim za sutra (5. april).

“Da li će se taj broj mijenjati za sada ne znamo. Mi govorimo o 54 osobe od kojih je sedam ili osam lica je iz RS-a. Obaviješteni su svi organi. U Studentskom domu ima dovoljno mjesta, nadam se da će proteći sve uredu kao i sa prebacivanjem naših građana iz Izaliej”, kazao je Ajdinović.

Istakao je i da su u stalnom kontakstu s policijom USK i da smtara da je broj od 2.000 migranata predimenzioniran, a da se policija trudi staviti ih pod kontrolu.

“Zaista se svi MUP-ovi trude kako bi iskontorlisali mjere naredbe i boreći se s migrantskom krizom. Migranti se stavljaju pod kontrolu i nastavit ćemo kontinuirano se stavljati na raspolaganje USK”, dodao je Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 4.4.2020. godine na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 7 inspekcijskih nadzora i 6 kontrolnih nadzora, te podnio 11 prekršajnih naloga u iznosu od 18.000,00 KM. Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (voće i povrće).

U periodu od 15.3.-4.4.2020. godine na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona (od 23.3.2020. godine), izvršeno je 140 inspekcijskih nadzora, te 149 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podnesena su ukupno 132 prekršajna naloga u iznosu od 219.350,00 KM. Kod 149 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.