sistem zakazao

Sve više građana BiH treba pomoć: Pandemija ostavlja posljedice na mentalno zdravlje

U Bosni i Hercegovini 926 zaraženih covidom-19 u posljednja 24sata
21.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U protekla 24sata u Bosni i Hercegovini zaraza virusom Covid-19 potvrdjena je kod 926 osoba, sto je novi rekord. Preminulo je ukupno 14 osoba. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Stručnjaci upozoravaju i da je sve više građana kojima je potrebna stručna pomoć zbog posljedica koje pandemija ostavlja na mentalno zdravlje

Nepoštovanje epidemioloških mjera, preopterećen zdravstveni sistem, zaraženo medicinsko osoblje problemi su, koji se gomilaju iz dana u dan. Stručnjaci upozoravaju i da je sve više građana kojima je potrebna stručna pomoć zbog posljedica koje pandemija ostavlja na mentalno zdravlje, javlja BHRT.

Povećanje broja zaraženih koronavirusom ne treba izazivati čuđenje nakon što pogledate ovaj video na kojem se vidi da su sva upozorenja o mjerama zaštite uzaludna! Ali, prisjetimo se da su prije nekoliko mjeseci, u toku vanrednog stanja izazvanog koronavirusom, i bh. političari kršili epidemiološke mjere. Postavlja se pitanje, kakav primjer daju građanima i ko je zakazao u sistemu?

– Zakazalo je Vijeće ministara BiH, Tegeltija, zakazalo je Predsjedništvo BiH, i zakazao je narod. Narod je zakazao, nema svijesti, rekao je Nazif Derviškadić, specijalista infektologije.

Utjecaj pandemije na mentalno zdravlje je već evidentan. Povećan je broj slučajeva ljudi koji pate od anksioznosti i depresije, upozoravaju stručnjaci. Razlog su ograničenja, fizička distanca među ljudima i sve mjere koje su bile ili jesu na snazi.

– Ono sa čim se suočavamo je anticipatorna ansksioznost, tjeskoba usljed nepoznavanja onoga što je pred nama. Treba se ponašati na taj način da idemo za danom, da razvijamo svoje lične mogućnosti suočavanja sa stresom, kroz širenje raspona vještina i navika koje imamo da bismo bolje sačuvali svojke mentalno zdravlje, kazao je psiholog Bojan Šošić.

Ljekari upozoravaju i apeluju na građane da poštuju mjere. Zdravstveni sistem je, kažu, preopterećen.

– Virus korona koji izaziva COVID 19 infekciju može dovesti do smrtnog ishoda. To je najvažnija poruka kou građani moraju shvatiti, i da prevencijom, mjerema koje se predviđaju, možemo zaustaviti širenje, a samim tim i smanjiti broj mogućih težih oblika infekcije koje mogu dovesti do smrti, naglasio je Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

U zdravstvenim ustanovama iz dana u dan povećava se broj zaraženog medicinskog osoblja zbog čega se sve više razmišlja i o angažovanju penzionisanih zdravstvenih stručnjaka. Njihova iskustva i znanje umnogome bi pomogli ionako izmorenim medicinskim radnicima, zaključuju naši sagovornici.