BiH

Stvoreni uslovi

Sve više vjernika obavlja namaze u kompleksu Memorijalnog centra Potočari

17/05/2019

Srebreničke majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale u Memorijalni centar u Potočarima, svaku noć dolaze na jaciju i teravih-namaz

Odlukom Muftijstva tuzlanskog i odobrenjem Islamske zajednice u BiH, stvoreni su uslovi da vjernici namaze mogu obavljati u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima.

Vjernici su tako sada u prilici da molitve obavljaju u prostoru musale u krugu Memorijalnog centra, a broj vjernika na džuma i teravih-namazima dokaz je da je napravljen dobar potez nadležnih institucija.

Srebreničke majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale u Memorijalni centar u Potočarima, svaku noć dolaze na jaciju i teravih-namaz. Jedna od njih je i Mejra Đogaz koja kaže da je poseban osjećaj klanjati namaz u dolini šehida.

– Svaku noć dolazim i klanjam sa svojim narodom, i ima nas mnogo hvala Bogu. Teško je opisati osjećaj tokom obavljanja namaza, za nas majke najbolji lijek je namaz. Ovdje su naši najmiliji. U Memorijalnom centru sam ukopala dva sina, i nekako se bolje osjećam kad sam na namazu ovdje blizu njih – kazala je Feni Đogaz.

U posljednjih nekoliko noći, zbog hladnijeg vremena, teravih-namaz je klanjan u prostoru spomen sobe. Vjernici svake noći prouče i Jasin za nedužne žrtve.

Na području Srebrenice teravih-namaz se klanja u jedanaest obnovljenih džamija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.