BiH

Sarajevo

Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH u Narodnom pozorištu

24/11/2019

Programom svečane akademije planirana je filmska projekcija dugometražnog dokumentarca “Golim rukama“ čiji su autori novinar Hamza Bakšić i režiser Hajrudin Šiba Krvavac iz 1980. godine

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak će se održati svečana akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 19.45 sati u organizaciji Vlade Kantona Sarajevo i Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR), prenosi Anadolu Agency (AA).

Programom svečane akademije planirana je filmska projekcija dugometražnog dokumentarca “Golim rukama“ čiji su autori novinar Hamza Bakšić i režiser Hajrudin Šiba Krvavac iz 1980. godine. Tim će se prisutni prisjetiti prosvjetiteljskog i renesansnog duha vremena kada su sve umne i progresivne snage imale viziju državnosti BiH.

Muzičko-scenski dio programa biće savremena vokalna obrada pjesama Indexa i Ekatarine velike (EKV), kao svojevrsna muzička kompilacija stihova za hor. Vokalni ansambl “Art Vivo“ izvešće numere “Ti si mi bila u svemu naj, naj“ i “Ovo je zemlja za nas“.

Prisutni će moći uživati i u plesno-muzičkom performansu o necivilizacijskom odnosu prema spomenicima Narodnooslobodilačke borbe, što je koreografski rad Ene Kurtalić i plesačice Amile Terzimehić uz pratnju na klaviru Tonija Toplana i na basu Nedima Bašića, sa numerom “Bilećanka“. Tokom performansa biće projektovane fotografije i video kulturno historijskog nasljeđa spomenika NOB-a, a završna numera biće rock obrada “Ay Carmela”.

Program je režirao poznati bh. režiser Dino Mustafić, naglasili su iz Vlade KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.