Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano obilježena 24. godinjica 44. Brdske brigade

godisnjica_44_Brdske_brigade2

dovoljno pažnje djeci porodica šehida, koji, prema rječima Drekovića, veoma teško pronalaze zaposlenje.

Svečanosti u subotu je, pored spomenutih, prisustvovao je i Edin Mušić, Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Mušić je u izjavi za Fenu kazao kako je obilježavanje godišnjice 44. Brdske brigade u Jablanici, jedan od najvažnijih datuma koji se obilježavaju u historiji toga mjesta.

– Ovo je dan kada su Jablaničani kroz ovu brigadu u sklopu Armije RBiH, dali svoj ogroman doprinos državi Bosni i Hercegovini, u njenoj zavisnosti, slobodi i njenim hiljadugodišnjim granicama. Mislim da na ovaj datum, na sve te bitke i sve ono u čemu je ova brigada dala svoj doprinos, kako u Jablanici tako i izvan Jablanice širom Bosne i Hercegovine, ratujući na mnogim ratištima, svi Jablaničani trebaju i jesu sigurno ponosni na njenu čast, dostojanstvi i njeno viteštvo i na ono što je kroz cijelo vrijeme ova brigada poučila. To je jedan istinski odnos naspram države Bosne i Hercegovine, borbe za njene ideale, nezavisnost i suverinitet- kazao je Mušić.

Istaknuo je kako je 44. Brdska brigada dala svoj nemjerljivi doprinos na prostoru Hercegovine, u prostoru u kojem je, kako kaže Mušić, jedan dio slobodne teritorije cijelo vrijeme tokom ratnih dešavanja zadržan.

– Ovaj prostor ima jednu izuzetnu historijsku ulogu u proteklom ratu. Preko 140 šehida, ove brigade i Jablaničana, pokazuje jako puno. Ta šehidska krv data je za slobodu i mi u svakom slučaju moramo voditi računa o tome i vodimo računa o tome- poručio je Mušić.

Pored spomenutoga na Svečanoj akademiji dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove, kao i nagrade pobjednicima turnira u stonom tenisu i tavli, koji su upriličeni povodom obilježavanja godišnjice 44. Brdske brigade.