Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost povodom Dana Armije RBiH upriličena i u dvorani na Dobrinji (FOTO)

BiH

dan_armije_rbih_dobrinja_
FOTO D. Begović / Fokus.ba

Obilježavanje Dana Armije RBiH uz prigodan program organizirano je danas u sportskoj dvorani Dobrinja.

– Svim pripadnicima Armije RBiH i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 15. April – Dan Armije koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu, poručio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić!

Obilježavanje 26. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine organizirano je širom BiH.

Po prvi put u historiji BiH, ponovljeno je, 15. aprila 1992. godine, Bosanci i Hercegovci su pod svojom zastavom stali u odbranu domovine zbog čega će 15. april – dan rođenja Armije RBiH ostati zlatnim slovima upisan kao datum kada su se patrioti suprotstavili daleko jačem neprijatelju.

Armija Republike Bosne i Hercegovine osnovana je 15. aprila 1992. godine, prije tačno 26 godina, kao svojevrstan odgovor na opsadno stanje za koje će tek kasnije biti otklonjene sumnje da je riječ o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Armija RBiH je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Bila je sastavljena od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Vrhovni zapovjednik Armije RBiH je bio predsjednik Republike Alija Izetbegović. Multietnički karakter Bosne i Hercegovine nametnuo je i takvu oružanu snagu, uprkos pojedincima kojima takav ustroj tada nije odgovarao i uprkos pojedincima koji danas to osporavaju.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.