Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Svjedočimo scenariju promjene karaktera rata u BiH kojeg “potpisuje” SANU

20/08/2018

Politizacija događaja u Srebrenici iz jula 1995. godine koji su međunarodni sudovi okarakterisali kao genocid se nastavlja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

I dok Vlada i predsjednik RS-a ubrzano rade na provođenju zaključaka entitetske Narodne skupštine, još nisu ni provedene sve zakonom predviđene procedure.

Na sceni je, smatraju analitičari, dogovoreni scenarij o promjeni karaktera rata u BiH i o razbijanju Bosne i Hercegovine u srbijanskoj Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU), javlja Radio Slobodna Evropa.

Četiri dana nakon što je Narodna skupština RS-a zaključcima odbacila Izvještaj iz 2004. godine Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995 godine, Vlada RS-a je na sjednici od 18. avgusta, takođe, donijela zaključak kojim se van snage stavlja Izvještaj.

To je učinjeno i prije nego što su se o tome izjasnili klubovi u Vijeću naroda RS-a, koji moraju razmotriti svaki usvojeni akt u Narodnoj skupštini.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je 20. avgusta pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, razmatrajući zaključke Narodne skupštine od 14. avgusta.

“Pravno i utemeljeno krši se Ustav, zakoni i poslovnici i, ako je od predsjednika RS-a i Vlade, previše je. Mislim da je sramna ova odluka kad su u pitanju Bošnjaci. Pitam ih – da li je ovo bajramska čestitka? Ponovo kopati po ranama žrtava?”, upitao je predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović, obrazlažući pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

U zaključcima Narodne skupštine, koji su usvojeni bez prisustva bošnjačkih poslanika okupljenih u Koaliciji “Domovina”, zatraženo je da Vlada RS-a odbaci Izvještaj koji je usvojila 2004. godine i formira novu međunarodnu komisiju koja bi se bavila stradanjem i Bošnjaka i Srba u Srebrenici u julu 1995. godine.

U saopštenju Vlade koje je izdato nakon stavljanja Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine van snage, navodi se da se sve radi u cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.

Vlada RS-a je donijela i odluku da u roku od 60 dana bude formirana nezavisna međunarodna komisija sa zaduženjima kakva je zatražila i Narodna skupština.

Ubrzane radnje oko formiranje ove nezavisne komisija već je u toku što je potvrdio i predsjednik RS-a, Milorad Dodik.

“Nekoliko ljudi s kojim smo kontaktirali su već prihvatili da budu članovi ove komisije. Razgovarali smo i s jednim od bivših sudija Haškog tribunala, da i on bude dio toga. Nije još pristao, ali ćemo vidjeti da li hoće da bude dio ove komisije. Pristao je da razgovaramo na tu temu”, kazao je Dodik.

Nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na skupštinske zaključke, uslijediće usaglašavanje na Vijeću naroda, te zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a.

Ukoliko ne bude dogovora, o njima će konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

Za Hadžiomerovića sve ovo što posljednjih dana rade Vlada i entitetski predsjednik predstavlja necivilizacijski čin.

“Najradije bih prešutio sve ovo, ali ne možemo. Moramo reagovati. Našli su se u vremenu kolektivnih godišnjih odmora, kada je i Narodna skupština, Vijeće naroda i Ustavni sud na godišnjem odmoru. Koja je to brzina? Opet se vraćam na onu čestitku uoči Bajrama. Ako je i od tebe predsjedniče i predsjednice Vlade – previše je”, kazao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka ne očekuje da će se u ovoj proceduri išta promijeniti, s obzirom na dosadašnja iskustva i najavljuje da će, nakon što se provedu sve procedure, obratiti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Tako da će se priča o ratnim događajima u Srebrenici produžiti i nakon oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.

Politika prema dokumentu SANU-a

Sociolog Esad Bajtal smatra da sve ovo nije samo dio predizborne kampanje, već nešto što se tiče ukupne srpske politike kojom se želi promijeniti, ne samo ocjene međunarodnih sudova da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, već i karakter rata u Bosni i Hercegovini.

“Da se izbjegne sve ono što su sudovi pokazali i dokazali, da se svijetu i Srbija i srpska politika pokušaju pokazati na jedan drugi način… ne samo svijetu, već i domaćoj javnosti koja je godinama obmanjivana od Miloševićevog, pa do svih narednih režima, koji su uglavnom ostajali u nijansi manipulacije, prevara u nijansi otvorenih laži”, mišljenja je Bajtal.

Doktor socioloških znanosti i profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić kaže da se, s obzirom da je vidio dio tajnog dokumenta Srpske akademije nauka i umjetnosti (tzv. SANU 2) koji se odnosi na BiH, teško oteti dojmu da se srpska politika danas oslanja na taj dokument.

“Kad se ti detalji analiziraju, kad se stave na sto, oni se apsolutno preklapaju s onim što danas ili zadnjih pet godina radi Milorad Dodik. Recimo, u tom dokumentu stoji da treba stalno opstruirati funkcioniranje državnog parlamenta, stalno onemogućavati donošenje zakona, isključujući jedino one koji su od neposrednog interesa za RS. Treba stalno temeljem toga dokazivati da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država i da je najbolje rješenje da ona završi na način koji je ‘prirodan’, dakle, da dođe do njene disolucije”, objašnjava Kukić.

I pored male podršku u svijetu, jer su potezi Narodne skupštine i Vlade RS-a osuđeni kako od predstavnikâ Ujedinjenih nacija, State Departmenta, Kancelarije visokog predstavnika u BiH i velikog broja evropskih dužnosnika, političari iz RS-a, očigledno, neće odustati od svoje namjere da, bez obzira da li to bilo u skladu sa zakonom ili ne, nametnu svoju istinu o Srebrenici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.