Tadić u Budimpešti: BiH ima jedinstven stav oko članstva u EU, ali ne i o NATO-u

tadic-ognjen

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić razgovarali su danas u Budimpešti, na marginama 8. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana o euroatlantskim integracijama, sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo time što između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, kao i visokom razinom suradnje parlamenata BiH i Crne Gore.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, Krišto je podsjetila je Brajkovića na njegov nedavni posjet našoj zemlji, gdje se, kako je kazala, imao prigodu uvjeriti da u BiH žurno treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

“Mi u BiH imamo situaciju da jedan narod bira drugome narodu člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda, što znači da žurno treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se ta pitanja riješila, rekla je Krišto.

Ako se ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH koje nalaže Ustavni sud BiH, rekla je Krišto, onda nećemo moći provesti rezultate općih izbora 2018. godine.

Krišto je ocijenila da se u BiH trenutno vodi preuranjena izborna kampanja za opće izbore u oktobru naredne godine, koja je, kako je navela, obilježena populizmom i demagogijom, što u konačnici ima negativan utjecaj na reformske aktivnosti i rezultira izostankom političkog dogovora oko ključnih pitanja u BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić naglasio je da se svi zajedno moramo posvetiti rješavanju životnih pitanja, što bi nam, kako je rekao, mogla biti platforma za zajednički nastup prema zemljama regije.

Kada je riječ o određenim političkim pitanjima u BiH, Tadić je upoznao Brajovića da u BiH postoji jedinstven politički stav oko članstva u Europsku uniju, ali da ne postoji konzenzus kada je riječ o pristupanju naše zemlje NATO–u.

Predsjednik Skupštine Crne Gore istaknuo je da će njegova zemlja rado podijeliti iskustvo sa drugima kada je riječ o euroatlantskim integracijama, te da je pred obje države posao ispunjavanja uvjeta i dostizanja standarda kada je riječ o pristupanju EU, što u konačnici ima za cilj i punopravno članstvo u obitelj europskih država.

Svi zajedno moramo promatrati što je najbolje za naše građane, poručio je Brajović, te pozvao rukovodstvo PSBiH da u narednom razdoblju posjeti Skupštinu Crne Gore.