Bivši predsjednik VSTV-a

Tegeltija još nije ispunio obećanje ostavke na sve pravosudne funkcije

Banja Luka: Predsjednik Tužilačkog savjeta, Milan Tegeltija, najavio da podnosi ostavku
10.12.2020., Osnovni sud, Banja Luka (BiH) – Predsjednik Visokog sudskog i tuzilackog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija objavio je da ce podnijeti ostavku na svoju funkciju i clanstvo u VSTS na narednoj sjednici ovog savjeta. VSTS je prosle sedmice odrzao izvanrednu sjednicu cija je tema bio sporni audio-snimak razgovora Tegeltije sa Milijanom Buhom, bivsomm clanicom Savjeta, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija. Na sjednici su usvojena tri zakljucka od kojih se jednim trazi da Tegeltija razmotri mogucnost podnosenja ostavke. Tegeltija je negirao izvjestaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentican i iskonstruisan i rekao da iza napada na njega i objavljivanja spornog snimka stoje obavjestajne i paraobavjestajne agencije bliske SDA. Photo: Dejan Rakita/Pixsell

Na konferenciji za novinare u Banjaluci 10. decembra prošle godine, Tegeltija je rekao da će podnijeti ostavku na sve funkcije u pravosuđu

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija još uvijek nije podnio ostavku na mjesto sudije Osnovnog suda u Banjaluci nakon što je obećao ostavku na sve funkcije u pravosuđu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tačno dva mjeseca nakon najave ostavki, Tegeltija je i dalje sudija banjalučkog suda, potvrdili su on i VSTV.

“Nisam još podnio ostavku na tu poziciju, ali moja najava ostavke uključuje i ostavku na poziciju sudije u Banjaluci. Ja stojim iza onoga što kažem. Dao sam ostavke na sve funkcije u VSTV-u i imam još jednu pravosudnu funkciju u Osnovnom sudu u Banjaluci. Također ću ispoštovati najavljeno”, kazao je Tegeltija, ne preciziravši kada će se to desiti.

Tegeltijinu ostavku na mjesto predsjednika Vijeća tražilo je devet od 14 prisutnih članova ovog tijela na sjednici početkom decembra 2020. godine, nakon što je objavljen audiosnimak njegovog razgovora s ranijom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci 10. decembra prošle godine, Tegeltija je rekao da će podnijeti ostavku na sve funkcije u pravosuđu. On je također pozvao i neke druge članove Vijeća da podnesu ostavke.

Za člana VSTV-a BiH ispred okružnih sudova, Višeg privrednog suda Banjaluka, osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova Republike Srpske izabran je u junu 2014. godine. Na ovu poziciju ponovo je izabran u junu 2018. godine.

Za predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci izabran je 2007. godine.