BiH

šef Delegacije EU u BiH

VSTV bira novo rukovodstvo, Sattler poručuje: Vratiti povjerenje građana

10/02/2021

Izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV-a BiH uvršten je u dnevni red zasjedanja, a pitanje izbora novog predsjedništva VSTV-a otvoreno je nakon ostavke bivšeg predsjednika Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za danas i sutra redovnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo tog regulatornog tijela, potvrđeno je u VSTV-u.

Izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV-a BiH uvršten je u dnevni red zasjedanja, a pitanje izbora novog predsjedništva VSTV-a otvoreno je nakon ostavke bivšeg predsjednika Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

Povodom današnje sjednice, oglasio se i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler koji je istakao kako je ovo važan dan za VSTV.

“Važan dan za VSTV. Očekujem da rukovodstvo VSTV-a koje će danas biti izabrano vrati povjerenje građana u neovisnost i nepristrasnost pravosuđa kao i da ključne pravosudne reforme usmjeri na pravi put. VSTV svojim primjerom mora predvoditi pozitivne promjene”, poručio je Sattler.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o realizaciji Programa rada VSTV BiH za 2020. godinu, te usvajanje Poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV-a BiH.

Planirano je da članovi VSTV-a razmatraju Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za 2020. godinu, kao i novo Uputstvo za anonimizaciju sudskih odluka.

Također, planirana je i nominacija zamjenskog člana VSTV-a BiH u sastav Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Projekt “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” – IPA 2019).

U segmentu imenovanja predviđeno je utvrđivanje prijedloga kandidata za Ustavni sud FBiH, te utvrđivanje prijedloga kandidata za poziciju predsjednika Ustavnog suda RS.

Istovremeno, trebalo bi pristupiti i formiranju Radne grupe za unapređenje poslovnih procesa u sudovima (Projekt unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja – ICEA III).

Komentari

Autor: Fena/Fokus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.