vstv

Tegeltija: Niko ne može prutom disciplinirati pravosuđe BiH

Milan Tegeltija

Predsjednik VSTV-a tvrdi da je pravosuđe BiH nezavisno i da nema pritisaka sa strane, niti “pruta”kojim bi se na njega uticalo

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) ne može se baviti analizom pojedinačnih sudskih predmeta dok su oni “živi” jer ne znamo njihove epiloge, tvrdi u intervjuu “Jedan” predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, referirajući se na slučajeve “Dragičević” i “Memić” i dolazak u Bosnu i Hercegovinu sudije Reinhard Priebea, pravnog stručnjaka Evropske unije.

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Evropske unije Johannes Hahn, tokom posljednje posjete BiH i susreta sa porodicama Dragičević i Memić, obećao je podršku Evropske unije u istrazi ova dva slučaja.

Tegeltija vjeruje da će Priebe razgovarati sa “onima koji su se bavili predmetima “Dragičević” i “Memić” i sa oštećenima, i da će na osnovu zapažanja učesnika u postupku izvlačiti određene zaključke koji se odnose na sam sistem”.

EU nema naredbodavan pristup prema BiH

Predsjednik VSTV-a tvrdi da je pravosuđe BiH nezavisno i da nema pritisaka sa strane, niti “pruta”kojim bi se na njega uticalo.

“Niko ne može doći s prutom da disciplinira pravosuđe Bosne i Hercegovine, jer je pravosuđe nezavisno od bilo koga, pa i od predstavnika međunarodne zajednice. Govorim o sudijama i tužiteljima, a i o Visokom i tužiteljskom vijeću (VSTV). Naši partneri iz Evropske komisije nisu se do sada postavljali na bilo kakav naredbodavan način, nego upravo kao partneri u jednom procesu prilagođavanja standarda u našem pravosuđu sa standardima kakvi trebaju da budu, ukoliko budemo zemlja članica Evrospke unije. Do sada se nikada nije desilo da imamo jednu takvu naredbodavni imperativni pristup, a o tom prutu ne mogu da govorim, znači to je besmislica “, ocjenjuje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

VSTV ne može reagirati u konkretnim predmetima

Ne postoji nikakva mogućnost da se VSTV posebno bavi određenim slučajevima, objašnjava predsjednik VSTV-a. Ova institucija može reagirati na određene predmete koji traju na sudovima i tužiteljstvima samo ako su pokrenuti odgovarajući procesi u Uredu dispicplinskog tužitelja (UDT), objašnjava Tegeltija.

“Jednaka pravila vrijede za sve sudije, tužitelje i za sve predmete. Ne postoje nestandardna postupanja, koja nisu kao takva nestandardna propisana zakonom. VSTV ima zabranu bilo kakve intervencije, interferencije ili sugestije nosiocima pravosudnih funkcija kako da postupaju u određenim predmetima. Jedina mogućnost interferencije VSTV-a u pojedinačnom predmetu ide preko Ureda disciplinskog tužitelja, ukoliko on nađe da postoje prekršaji i podnesu tužbu protiv određenog sudije ili tužitelja. To se desilo jednom u ovom predmetu Memić. Podnesena je prijava protiv glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, koja je u prvom stepenu odbijena. Vidjet ćemo šta će se desiti po toj žalbi”.

Politizacija pravosuđa

Pravosuđe u BiH je depolitizirano, izričit je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. “Pravosuđe je zaokruženo Zakonom o VSTV-u, koji kao takav ima mnogo veće garancije nego mnogi drugi zakoni koji reguliraju sličnu oblast u regionu i Evropi”ocjenjuje Tegeltija. Priča o politizaciji pravosuđa potencira se, kako kaže, upravo iz političkih krugova.

“Takva percepcija se stvara od samih političara. Jedni drugima prebacuju da imaju uticaj na pravosuđe, pa onda kažu:” SDA ima uticaj na pravosuđe”, kada se dešava optužnica protiv nekog drugog, pa onda SDA prebacuje da SNSD ili SBB ili HDZ ima uticaj na pravosuđe. Dakle, to je nemoguće. To je nepriridno stanje stvari. Ono što jeste problem je to da u ovom društvu postoji percepcija opće politizacije svega i svačega, a kako smo mi u tranzicijskom periodu iz onog komunističkog sistema, u kojem je država imala značajan uticaj na pravosuđe, ta percepcija se hrani takvim izjavama i pravljenjem različitih afera što pothranjuju i mediji”, kaže Tegeltija.

Zašto nestaju dokazi?

Mi smo sada u fazi kada skeniramo sve dolazne dokumente u sud, a imamo u elektronskoj formi i sve izlazne dokumente, poručuje Tegeltija.

“Učinili smo sve da osiguramo naše baze podataka, da svaki oštećeni spis, a to se može desiti i slučajno, ne s namjerom, može se desiti požar, poplava , mi imamo sačuvan i možemo obnoviti svaki spis. U svakom sistemu moguće su devijacije. Sve zavisi od ljudi. Ljudi su kvarna roba. Ukoliko određeni pojedinac ima loše namjere i opredijeljen je da ih izvrši, i kad maksimalno nešto osigurate to se može desiti. Mi se trudimo da sve maksimalno osiguramo, ali i najbolje osigurani sefovi u bankama budu obijeni. Ne možete dati garanciju da se to neće desiti, ali to je zabranjeno i to se mora goniti”, tvrdi Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, u intervjuu “Jedan” govori o reformi pravosuđa, idejama nekih političara za ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH, (ne)procesuiranju korupcije na najvišem nivou, disciplinskim postupcima protiv sudija i tužitelja, sporosti tokom vođenja istraga.

Intervju  “Jedan” večeras od 21.00 sat na BHT1.