Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Preživio" glasanje

Tegeltija: Ovaj saziv Vijeća ministara može bolje, treba nam više podrške

parlament bih22222

Tokom poslaničke rasprave o ovom prijedlogu iznesene su brojne zamjerke na rad Vijeća ministara, ali su poslanici istaknuli i stvari zbog kojih smatraju da sadašnji saziv treba nastaviti obavljati dužnost

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio inicijativu poslanika iz opozicionih partija za smjenu trenutnog saziva Vijeća ministara koju su razmatrali na današnjoj sjednici Doma.

Tokom poslaničke rasprave o ovom prijedlogu iznesene su brojne zamjerke na rad Vijeća ministara, ali su poslanici istaknuli i stvari zbog kojih smatraju da sadašnji saziv treba nastaviti obavljati dužnost.

Za smjenu glasalo je 13 zastupnika, 25 je bilo protiv, dok su tri bila suzdržana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da je manjak komunikacije s javnošću bio jedini nedostatak aktuelnog saziva.

– Trebali smo raditi manje a više komunicirati s javnošću i tada biste nam priznali da smo radimo kako treba. Ovaj saziv Vijeća ministara treba i može bolje, ali treba nam više podrške i uvažavanja – rekao je Tegeltija.

Dodao je da je siguran da većina građana BiH želi Vijeće ministara koje je mjesto dogovora, kompromisa i rješavanja životnih problema.

Tegeltija je odgovorio na neke od brojnih kritika na rad Vijeća ministara BiH, a neke od njih iznio je poslanik SDP-a Saša Magazinović, koji je u svom izlaganju naglasio da se Vijeće ministara BiH “ponaša kao nevladina organizacija koja posmatra šta se dešava i eventualno zauzima svoj stav”.

– Razloga za smjenu itekako ima, ponajviše zbog katastrofalnog upravljanja migrantskom krizom i krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Teret migrantske krize prebacili su na Unsko-sanski kanton koji za to nema ni nadležnost ni novac – istakao je Magazinović.

Okosnicu vlasti na državnom nivou čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njihovim koalicionim partnerima, a zahtjev su podnijeli poslanici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB).