Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Podrška Vijeća Evrope pravosuđu BiH izuzetno važna

vstbih – vijece evrope

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) posjetili su danas Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i Toni Pavloski, zamjenik šefa Ureda, sa saradnicima.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija ugostio je ambasadora Štefaneka u njegovoj nastupnoj posjeti VSTV-u BiH.

Štefanek i Tegeltija su razgovarali o važnim temama vezanim za rad pravosuđa – o sastavu i načinu izbora članova VSTV-a BiH.

Ambasador Štefanek je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom intenzivnom saradnjom između VSTV-a BiH i Ureda Vijeća Evrope na različitim projektima važnim za unapređenje pravosuđa, poput sistema ocjene rada sudija i tužilaca, obuke za sudije i tužioce posebno u oblasti primjene principa Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, organizovanju panela za ujednačavanje sudske prakse i u drugim područjima unapređenja.

Ambasador je istakao da su ‘otvorena vrata’ Ureda Vijeća Evrope u cilju proširenja saradnje u oblasti u kojima ovaj Ured može pružiti podršku bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Predsjednik Tegeltija je uputio riječi zahvalnosti na dosadašnjoj plodonosnoj saradnji, naglasivši da je podrška Vijeća Evrope pravosuđu Bosne i Hercegovine izuzetno važna.

Također je rekao da je, s obzirom na rezultate koji su postignuti u nekim oblastima, VSTV BiH na raspolaganju drugim zemljama Vijeća Evrope za dvosmjernu saradnju u prenosu pozitivnih iskustava.

Govoreći o rezultatima, Tegeltija je ponovo istakao da, bez obzira na evidentno postojanje prostora za dalje unapređenje sistema, pravosuđe generalno predstavlja najbolji dio društva.

Posebno je naglasio rezultate u oblasti procesuiranja predmeta korupcije, istakavši da pravosuđe o svojim rezultatima i uspjesima govori isključivo na temelju argumenta, saopćeno je iz VSTV-a BiH.