Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privremeno finansiranje

Tegeltija: Više od 20.000 zaposlenih u institucijama BiH neće ostati bez plata

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
23.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Zoran TegeltijarPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Tegeltija je za “EuroBlic” istakao da zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine ne treba da brinu jer će se ta tačka naći na dnevnom redu već sutr

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijeće sutra odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za prvi kvartal 2022. godine, čime se stavlja tačka na spekulacije da bi više od 20.000 zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine već u januaru moglo ostati bez posla i naknada, potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je za “EuroBlic” istakao da zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine ne treba da brinu jer će se ta tačka naći na dnevnom redu već sutra.

“I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama Bosne i Hercegovine učestvovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bi doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih, odobrićemo odluku o privremenom finansiranju za naredni kvartal 2022. godine”, objasnio je Tegeltija.

On se nada da će za razliku od ove godine, u 2022. biti usvojen budžet Bosne i Hercegovine i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom finansiranju.

Tegeltija je izrazio žaljenje što budžet za 2021. godinu nije usvojen, podsjetivši da je Vijeće ministara u ovoj godini utvrdio dva nacrta budžeta institucija za 2021. Jedan od tih nacrta je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vratilo na doradu, a drugi je još u parlamentarnoj proceduri.

Tegeltija je naveo da su drugi nacrt uskladili sa instrukcijama iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uputili u parlamentarnu proceduru gdje se i dalje nalazi.

S obzirom na to da ne postoji ni realno vrijeme kada se može usvojiti taj budžet, niti postoji politička saglasnost, kako je rekao Tegeltija, jasno je da budžet za 2021. godinu neće biti ni usvojen.

Budžet institucija Bosne i Hercegovine, naveo je, u najvećoj mjeri se odnosi na tekuće poslovanje i lična primanja zaposlenih, a relativno mali dio sredstava se izdvaja za kapitalna ulaganja i podrške kroz određene grantove i transfere nevladinom sektoru, sportskim, kulturnim i drugim institucijama.

Tegeltija je naveo da će te institucije, zbog toga što budžet za 2021. godinu nije usvojen, ostati bez tih sredstava.

“Međutim, najžalije mi je činjenice da zbog neusvajanja budžeta nećemo moći pomoći zdravstvenom sektoru ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH. Podsjetiću da smo u budžetu za 2021. godinu planirali izdvojiti gotovo 30 miliona KM za direktnu pomoć zdravstvenom sektoru, koji trpi ogromne troškove kao posljedica borbe protiv kovida”, istakao je Tegeltija.