Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Zaključci VSTV-a su pogrešno interpretirani

Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV-a) Milan Tegeltija, uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku, Visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, američkoj ambasadorici Maureen Cormack, britanskom ambasadoru Edwardu Fergusonu i šefu misije OSCE-a u BiH, Bruceu G. Bartonu.

Pismo je upućeno povodom određenih zaključaka koje je usvojilo VSTV u vezi s nadležnostima o smjeni nosilaca pravosudnih funkcija, a koja je Wigemark ocijenio zabrinjavajućim, te istakao mogućnost direktnog uticaja na nezavisnost sudija i tužilaca.

Tegeltija smatra da je došlo do pogrešne interpretacije spornog zaključka, a kako su mediji prenijeli odnosi se na eventualnu smjenu sudija i tužilaca, bez disciplinskog postupka.

„Mi ćemo tražiti dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka. Mi ćemo nadležnim uputiti prijedlog koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava“, naveo je, izmeđuostalog, u pismu Tegeltija.

On navodi da se radi o ekstenziji važeće odredbe člana 44. Zakona o VSTV-u koji prepoznaje mogućnost preispitivanja i poništavanja odluke o imenovanju, zbog okolnosti koje su se saznale od momenta imenovanja do momenta preuzimanja dužnosti.

„Govori se o potrebi proširenja korektivnog mehanizma iz odredbe člana 44., na vrijeme i nakon preuzimanja dužnosti, a uslijed okolnosti koje VSTV-u nisu bile poznate u vrijeme donošenja odluke o imenovanju, koje bi, da su bile poznate, spriječile donošenje takve odluke”, pojašnjava Tegeltija.

U nedavnom reagovanju na odluke VSTV-a, Wigemark je istakao da je pravo na pošteno suđenje preduslov za povjerenje javnosti u sistem pravosuđa, a pretpostavka nevinosti je u središtu osnovnih prava koja štiti Evropska unija.

“Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv zvaničnika. Zaobilaženje ovih procedura će direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa, i nije u skladu sa standardima Evropske unije”, zaključio je Wigemark.

VSTV je potpuno svjestan delikatnosti ovog pitanja, a na donošenje ovakvog zaključka opredijelilo se u cilju jačanja povjerenja svih građana u BiH, u lični integritet tužilaca i sudija, uz potrebu da se svi navodi o sudijama i tužiocima u BiH trebaju provjeriti u fer i zakonitoj proceduri, istakao je u pismu Tegeltija.